VACD u profesionalnom radnom okruženju: Pozorište mladih i Akademija likovnih umjetnosti

VACD studenti Naprednog crtanja sa višim asistentom Romanom Sulejmanpašićem i van. prof. dr. Lejlom Panjetom, šefom Odsjeka umjetnosti, prisustvovali su sastanku u Pozorištu mladih, 28. oktobra 2016. godine. Memorandum o kooperaciji, koji je potpisan u septembru ove godine, prethodio je održavanju ovog sastanka. Direktor Belma Lizde-Kurt sa dramaturginjom Dubravkom Zrinčić-Kulenović i studentima Drame sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, kao i glumci pozorišta, diskutovali o drami “Bremenski gradski muzičari”, od braće Grimm.

Naši studenti će raditi na skicama za dizajn, pozadinu, instrumente dizajna i lutke predviđene za ovaj performans, i studenti Drame sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu doprinijeli su u pisanju i adaptaciji drame. Poslije početnog postavljanja dizajna, VACD studenti će poslije imati priliku raditi u stolarskoj radionici na dizajnu pejzaža i lutaka potrebni za dramu. Ovakav vid radionice je primjer profesionalnog radnog okruženja, kao i učenje kako teoriju primijeniti u praksi.

Fatih Er, student četvrte godine, prvog ciklusa, fotograf je drame. On je, također, napravio promo fotografije performansa “Bajka o ribaru i ribi”, čija je premijera bila u Pozorištu mladih, 22. oktobra 2016. godine. M. Furkan Hizir napravio je poster za predstavu “Aladin”, koja će biti na repertoaru sljedećeg mjeseca.

Pod rukovodstvom višeg asistenta Romana Sulejmanpašića, VACD studenti će ponuditi dizajne za poster i promo materijal drame “Bremenski gradski muzičari”, i IUS će biti promovisan u medijima u noći premijere.

Veliki broj studenata VACD-a, sa profesorima i predavačima, prisustvovali su Pop-up festivalu na poziv Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, organizovano kao trodevni događaj, koji je počeo 27. oktobra 2016. godine. Radionice i predavanja o dizajnu i umjetnosti su pozitivne pozivnice u industriji dizajna, kako da budu što efikasnije, korisnije i profitabilnije. Ovo je drugi Pop-up festival, u kojem VACD studenti učestvuju i potvrđuju svoju čvrstu saradnju sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

 

Top