VACD predavanje: Važnost pripreme

U utorak, 21. marta, 2017. godine Odsjek umjetnosti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu ugostio je profesora Čolaković Šehić Erola, producenta, režisera  i umjetničkog fotografa iz Ženeve. Predavanje pod nazivom: “Predprodukcija: Važnost pripreme i kontrole ishoda konceptualne umjetnosti” praćeno je prikazivanjem dokumentarca “DE BLEU DE BLEU”, nakon kojeg su studenti prvog i drugog ciklusa VACD studija zajedno sa akademskim osobljem učestvovali u debati o važnosti ideje i sprovođenju kroz različite faze u kreiranju filma i konceptualne umjetnosti.

Vanr. prof. dr. Lejla Panjeta, šefica Odsjeka umjetnosti, održala je uvodni govor i predstavila gosta. Čolaković trenutno predaje na postdiplomskim studijima i održava radionice u Barseloni, Ženevi i Splitu. On je ovom prilikom pokazao interesovanje za realizaciju zajedničkih projekata sa našim VACD programom.

Erol Čolaković Šehić je rođen u Sarajevu 1956. godine. Završio je Akademiju za teatar, film i TV u Zagrebu (Hrvatska). Specijalizaciju je radio na BBC-u, Royal Art Akademiji, Pinewood studiju i Londonskom filmskom festivalu. Kao kinematograf i autor radio je na TV Sarajevo i TV Beograd, a osim toga sarađivao je s više TV stanica, kao što su WDR Njemačka, Nacionalna televizija Finske, TV Katalonija, TV Španija itd. Kao profesor radio je u nekoliko škola u Barseloni. Konceptualni je creator i osnivač Evropskog filmskog centra u Barseloni. Dobitnik je više državnih i internacionalnih nagrada. 

 

Top