Uvaženi prof. dr. Ömer Turan u posjeti IUS-u

Prof. dr. Ömer Turan, šef Odsjeka za historiju na Tehničkom univerzitetu Bliskog istoka (METU) iz Ankare, boravio je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) od 24. do 28. jula 2017. godine, u okviru Erasmus+ razmjene osoblja.

Uglednog profesora s METU-a ugostio je dr. Mustafa Bal, dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka (FASS) IUS-a, zajedno sa svojim saradnicima. Tokom sastanka sa predstavnicima Fakulteta razmatrane su mogućnosti buduće saradnje na polju naučno-istraživačkog rada, te učešća na zajedničkim projektima i konferencijama.

Dr. Turan je održao nekoliko predavanja za studente političkih nauka i međunarodnih odnosa. Na predavanjima su bili prisutni studenti IUS-a, te strani studenti iz Turske i drugih dijelova svijeta, koji se trenutno nalaze na IUS-u u okviru Ljetne škole. Teme predavanja profesora Turana bile su iz domena njegove ekspertize, a to je: historija Otomana i Balkana, turske manjine na Balkanu, aktivnosti protestantskih misionara tokom Otomanske imperije, moderna turska istorija, i drugo.

“Izuzetna nam je čast ugostiti eksperte kao što je profesor Turan na IUS-u. Saradnja s METU-om je jedan od velikih uspjeha IUS-a na međunarodnom polju, imajući u vidu da je METU jedan od najboljih univerziteta u Turskoj, i među 100 najboljih univerziteta u svijetu. Nadamo se da će se ova saradnja nastaviti i još više ojačati”, izjavio je dekan Mustafa Bal.

 

 

Top