Unapređivanje obrazovnih reformi: Radionice tehničke pomoći na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

Technical Assistance Missions Workshops

Tokom prethodna dva dana, od 7. do 8. februara, Internacionalni univerzitet u Sarajevu bio je domaćin dvije radionice Misija tehničke pomoći koje je organizirao Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja i Nacionalni Erasmus ured u Bosni i Hercegovini. Ovaj ključni događaj okupio je ugledne učesnike iz visokoobrazovnih institucija širom Bosne i Hercegovine (BiH), kao i ministre i predstavnike različitih ministarstava obrazovanja, uključujući one iz Federacije BiH, Republike Srpske i mnogih kantona. Također su prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Nacionalnog Erasmus ureda u BiH i tim eksperata za reformu visokog obrazovanja u BiH.

Prvi dan radionice se bavio ključnom temom daljnjeg razvoja osnovne strukture kvalifikacija u Bosni i Hercegovini. Budući da struktura kvalifikacija predstavlja temelj obrazovnih reformi, posebno u visokom obrazovanju, radionica je imala za cilj obraditi ključne probleme koji ometaju njezinu finalizaciju unutar bosanskog konteksta. Eminentni EU stručnjak, prof. dr. Mile Dželalija s Sveučilišta u Splitu, Hrvatska, održao je dva sveobuhvatna predavanja, rasvijetlivši nacionalne kvalifikacijske okvire, kvalifikacijske okvire u evropskom prostoru visokog obrazovanja te Evropski kvalifikacijski okvir . Također je govorio o razvoju kvalifikacijskih okvira prema automatskom priznavanju. Uslijedila je produktivna rasprava usmjerena na potrebe poslodavaca i njihov odnos s kvalifikacijskim okvirima, odnose između kvalifikacijskih okvira, osiguranja kvalitete i priznavanja, kao i izazove s kojima se Bosna i Hercegovina susreće u ovom području.

Drugi dan radionice bio je posvećen provedbi Direktiva 2005/36/EZ i 2013/55/EU u Bosni i Hercegovini. Učesnici su raspravljali o fazama provedbe, ulogama različitih tijela te se upoznali s administrativnim i operativnim preduslovima za usklađenost s Direktivama. Raspravljalo se o administrativnoj saradnji, Informacijskom sistemu unutarnjeg tržišta (IMI), postupcima priznavanja, upotrebi Evropske profesionalne iskaznice te primjeni administrativnih naknada. Dan je kulminirao konstruktivnom raspravom o sljedećim koracima u planu provedbe Direktiva, utvrđivanju vodećih tijela odgovornih za provedbu te određivanju uloga sektorskih vijeća u provedbi i osiguranju kvalitete.

U konačnici, radionice su poslužile kao forum za snažne rasprave, razmjenu znanja i strateško planiranje s ciljem poticanja obrazovnih reformi u Bosni i Hercegovini. Poticanjem saradnje među različitim zainteresovanim stranama i oslanjanjem na međunarodnu stručnost, događaj je naglasio zajedničku predanost unapređenju obrazovnog okruženja i osiguranju usklađenosti bosanskog visokog obrazovanja s evropskim standardima i najboljim praksama.

Overall, the workshops served as a forum for robust discussions, knowledge exchange, and strategic planning to propel educational reforms forward in Bosnia and Herzegovina. By fostering collaboration among diverse stakeholders and drawing upon international expertise, the event underscored a collective commitment to advancing the educational landscape and ensuring the alignment of Bosnian higher education with European standards and best practices.

Share