Učenici iz Amerike bh. porijekla posjetili IUS

U srijedu, 6. augusta 2014. godine,  grupa učenika iz Sjedinjenih Američkih Država bosanskog porijekla, posjetila je Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Posjeta je organizirana uz koordinaciju Ureda za međunarodnu saradnju, Ureda za odnose sa javnošću, te Ureda za sportske i studentske aktivnosti IUS-a u saradnji sa Medresom „Osman ef. Redžović“. Učenici koji su došli iz raznih američkih gradova i država kao što su Sainta Clara, Jacksonville, New York, Chicago, Iowa i Texas, srdačno su dočekani od strane predstavnika IUS-a. Povod njihovog dolaska u BiH je prisustvo Ljetnoj školi islama „Mala medresa 2014.“, koju već nekoliko godina uspješno organizira Medresa „Osman ef. Redžović“ iz Velikog Čajna kod Visokog.

Haris Hojkurić, viši asistent na predmetu ‘’Menadžment’’ na Fakultetu menadžmenta i javne uprave (FBA), bio je inicijator ove posjete koja je imala za cilj upoznavanje učenika sa studijskim programima koje nudi IUS, te mogućnostima razmjene i dolaska studenata iz dijaspore na studij na IUS-u. Tokom posjete, srednjoškolci su obišli sve objekte Univerziteta, te proveli ugodne trenutke družeći se sa uposlenicima u okviru kampusa. Učenici su također imali priliku pogledati promotivni video i prezentaciju Univerziteta. Nakon toga, uslijedila je zanimljiva diskusija, gdje su učenici postavljali pitanja koja su se odnosila na mogućnosti studiranja, te jezik studija, i naravno koji su to programi koje IUS nudi.

„Vaša posjeta BiH je idealna prilika da saznate više o zemlji porijekla Vaših roditelja, upoznate njene ljude, običaje i tradiciju, koju nikada ne smijete zaboraviti. Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja i ima mnogo toga da ponudi. Njena budućnost ste i Vi“ - rekao je Haris Hojkurić. Nakon obilaska Univerziteta, za učenike je organiziran i ručak u restoranu, koji je protekao u svojevrsnom druženju, razmjeni impresija i razgovoru sa predstavnicima IUS-a.

Top