Treća konferencija mladih o jeziku, književnosti i obrazovanju održana na IUS-u

3rd ELIT Conference

U petak, 13. oktobra 2023. godine je održana III konferencija mladih o jeziku, književnosti i obrazovanju na IUS-u. Konferenciju su organizovali studijski programi Engleski jezik i književnosti (ELIT) i Engleski jezika i književnosti, nastavnički smjer (ELT) s ciljem pružanja prilike studentima I, II i III ciklusa studija da se povežu sa svojim kolegama, steknu iskustvo konferencije, predstave svoja istraživanja i objave svoje radove. Učesnici iz 10 zemalja predstavili su 38 radova na sesijama koje su se održale uživo i online. Učesnici su bili iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Turske, Poljske, Španije, Alžira, Omana, Indonezije i Filipina. Studenti i gosti prisustvovali su prezentacijama različitih zanimljivih tema, od Shakespearovih odjeka u Tolkienovoj književnoj kritici do kritičkog razmišljanja protiv nihilizma u obrazovanju, istraživanja obrazovnog potencijala društvenih VR okruženja i efikasnosti korištenja AI chatbotova u unapređenju konverzacijskih vještina.

Osim toga, dva istaknuta govornika su održala inspirativne plenarne govore: dr. Sanja Nikčević s Sveučilišta u Osijeku, Hrvatska, izložila je temu pod nazivom „Važnost umjetnosti za društvo“, dok je dr. Davor Piskač s Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska, govorio o temi „Književna biblioterapija kao metoda terapeutske lektire“.

Ove godine je konferenciju podržalo Ministarstvo nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, koje je izdvojilo sredstva za Konferenciju unutar Javnog poziva za finansiranje naučnih, istraživačkih, umjetničkih i razvojnih projekata i programa iz budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu.

Share