Svjetski dan izbjeglica

Ljudsko dostojanstvo se bori svaki dan sa rastućim brojem izbjeglica širom svijeta. Ljudsko dostojanstvo se bori za svoj život.

Oružani konflikti u različitim krajevimsvijeta su dominantan razlog za rastući broj ljudskih bića na silu odvojenih od svojih domova i često svojih porodica. Brojke kažu da svake dvije sekunde jedna osoba napusti svoj dom, jer on više nije siguran dom. Za bolje razumijevanje ovog podatka dovoljno je znati da je jedan naš dah vrijeme za koje se poveća broj ovih tragedija.

Među 65.3 miliona ljudi posredstvom sile odvojenih od domova, 21 milion imaju status izbjeglica i taj broj se uveliko povećao nakon izbijanja Sirijskog građanskog rata. Oko 45% Sirijske populacije (11 miliona) je trenutno odvojeno od domova zbog oružanih konflikta što mu daje medalju za jednu od najvećih humanitarnih kriza. Sirijski rat još traje, uprkos brojnim političkim pregovorima i humanitarnim intervencijama. Neefektivnost dosadašnjih intervencija izaziva kriticizam i gubitak nade da će ovaj konflikt biti završen u skorije vrijeme. Kako ovaj sukob sve više postaje „neshvatljivi“ sukob, uslovi za očuvanje i zaštitu ljudskih prava se nastavljaju pogoršavati.

Oko 86% svjetskih izbjeglica su primile zemlje u razvoju što je također značajno poraslo u protekloj deceniji, kako tvrde na zvaničnoj stranici Global Giving Foundation-a. Prema njihovim podacima, čak više od pola svjetskih izbjeglica je maloljetno i to daje jasniju sliku posljedica ove globalne tragedije.

Svijet nastavlja da se bori, ali kao i za sve probleme obrazovanje je rješenje!

Internacionalni univerzitet u Sarajevu ukazuje poštovanje svim izbjeglicama, odaje počast onima koji su pali i promoviše borbu protiv izbjeglištva.

Top