Svečano otvorena Asocijacija (UNA-BiH) na IUS-u

U četvrtak, 17. decembra 2015. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u velikom amfiteatru, održana je svečana ceremonija otvorenja Asocijacije Ujedinjenih nacija u BiH (UNA-BiH). Prema riječima jedne od članice Amine Agović, Asocijacija koja prvenstveno okuplja studente IUS-a uskoro planira proširiti svoje djelovanje i na državni nivo. Asocijacija UN-a u BiH, prema njenim riječima, djelovat će u budućnosti kroz edukacione radionice, propagiranje mira, sigurnosti i razvoja. Današnjem otvorenju odazvao se veliki broj studenata i profesora IUS-a koji su bili prisutni zajedno sa predstavnikom Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, Arisom Seferovićem.

Među gostima je bio i rektor univerziteta prof. dr. Yucel Ogurlu koji je poručio kako je zadovoljan što su upravo studenti IUS-a pokrenuli ideju formiranja Asocijacije. "Sretan sam što vidim kako IUS raste i razvija se u svim segmentima. Ovo je velika privilegija, ali i izazov za studente i osoblje IUS-a, nadam se da će ova asocijacija biti model i temelj za sve druge organizacije u zemlji i regionu", kazao je Ogurlu. Prisutnima se obratio i Aris Seferović koji je pričao o strukturi i samim poslovima UN-a u BiH, te je izrazio radost zbog pokretanja UNA-BiH asocijacije na IUS-u, te je obećao da će UN pružiti podršku UNA-BiH za kativnosti i razvoj.

Glavni organizator i pokretač ove ideje je profesor sa Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) Mohamed E. Yahia koji se kratko obratio svim prisutnim gostima naglasivši važnost ove Asocijacije, te je kazao da je od velike važnosti za razvoj iste upravo aktivnije učešće studenata. "Danas je svečano otvaranje asocijacije, planiramo postati i zvanična asocijacija, ali i članica velike mreže asocijacija UN-a svijeta. Trenutno smo registrovani kao klub na IUS-u, ali namjeravamo postati nevladina organizacija na državnom nivou. Dobili smo podršku UN-a u BiH, našeg fakulteta i već radimo i djelujemo, a danas predstavljamo naše ciljeve, ideje i projekte", kazala je Agović.

Top