Studijski program Arhitektura na insipirativnom putu na Biennale u Veneciji

ll

Studenti i akademski radnici studijskog programa Arhitektura na IUS-u su nedavno imali priliku učestvovati u inspirativnoom studijskom putovanju na prestižni Biennale di Venezia, događaj koji se smatra obaveznim na arhitektonskom kalendaru. Putovanje, koje je trajalo od 25. do 29. oktobra 2023. godine, je organizovala docentica Leila Krivošić-Dizdarević, uz podršku dekanata i rektorata.

Pod vodstvom direktorice Biennale 2023., svjetski poznate arhitektice i spisateljice gđe Lesley Lokko, OBE, studenti i profesori su kročili u svijet inovacija i zanimljivih tema u arhitekturi. Gđa Lokko, koja je nagrađivana za svoj doprinos arhitekturi, donijela je novi pogled na događaj na temu "Laboratorij budućnosti", gdje je Afrika u središtu pažnje i istražuju se održivi pristupi dizajnu na makro i mikro razini.

Biennale, koji traje od 20. maja do 11. novembra 2023. godine, održava se na dva dobro poznata mjesta: Arsenale i Giardini, zajedno s nekoliko drugih lokacija čarobnog grada Venecije.

Tokom prvog dana studijskog putovanja, grupa je istražila historijske UNESCO-ve gradove Veronu i Padovu, poznate po bogatoj historiji i impresivnoj arhitekturi. Drugi i treći dan posvećeni su posjeti Arsenaleu, bivšem brodogradilištu i kompleksu oružarnice, gdje su bile izložene 22 različite izložbe. Sljedeći dan, učesnici su imali privilegiju provesti cijeli dan na Giardinima, gdje su uživali u pejzažnoj arhitekturi u parku i posjetili 27 paviljona u kojima su različite zemlje predstavljale svoje projekte na temu "Laboratorij budućnosti". Osim toga, u glavnoj zgradi su se prikazivali radovi 27 priznatih arhitekata koji su imali priliku predstaviti svoje inovativne ideje.

Osim bogatstva izložene savremene arhitekture, grupa je istražila i historijski centar Venecije, uživajući u slikovitim kanalima i posjeti prelijepom otoku Burano.

Studijsko putovanje bila je izvanredna prilika za studente i profesore studijskog programa Arhitektura da prošire svoje vidike, inspirišu se vodećim arhitektima i njihovim vizijama budućnosti, te saznaju više o bogatoj historiji i arhitekturi Italije. Grupu od 42 studenta pratila su četiri člana akademske zajednice, prof. dr. Meliha Teparić, doc. dr. Mejrema Zatrić-Šahović, stručnjak u praksi Sabina Beširević-Zahirović i docentica Leila Krivošić-Dizdarević.

Share