Studentice i studenti FENS-a završili CNC obuku

U četvrtak, 9. maja 2019 upriličena je dodijela certifikata za studente IUS Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka koji su završili 50-satnu obuku na CNC mašinama.

Certifikate je dodijelio dr. Muhamed Hadžiabdić, program koordinator studijskog programa mašinstvo koji je čestitao studentima i ukazao na važnost praktičnih obuka za sve profesije a posebno za buduće inžinjere.

Želimo naglasiti da su ovu obuku pohađale tri studentice koje svojim primjerom žele popularizirati ovu edukaciju među ženskom populacijom.

Amina Krdžalić nam je rekla: “Smatram da je od izuzetnog značaja da svaka osoba teži da napreduje u onome u čemu uživa i prema čemu ima afinitet. Živimo u društvu gdje se pojedine struke pripisuju samo muškarcima ili samo ženama iako ih ništa ne čini takvima. Takav je slučaj s tehničkim naukama te upotrebom CNC mašina koje djevojke i žene mogu i te kako iskoristit da pokažu svoju kreativnost i otkriju nove prilike. Svako ima određenu dozu znanja i sposobnosti kojima može doprinijeti određenim poljima ukoliko se tome posveti i dadne svoj maksimum. To je i razlog zašto sam upisala CNC kurs gdje sam pronašla ogroman potencijal za pretvaranje kreativnih skica u opipljive predmete, prvenstveno izradu nakita, ali i mnogih drugih predmeta. Vjerujem da će mi stečeno znanje na ovom kursu pomoći u mom budućem pozivu kao industrijskom inženjeru jer danas veliki broj firmi iz dvije najrazvijenije industrijske grane u BiH, drvna i metalna industrija, upravo korsite CNC mašine u redovnoj proizvodnji.Prilikom apliciranja za radno mjesto svi ćemo manje-više imati diplome sa sličnim završenim predmetima, ali ono što će nas na tržištu izdvojiti od drugih je koliko smo vremena odvojili pored fakulteta i redovnih obaveza za dodatno usavršavanje, kurseve i slične obuke koje će pojačati naše znanje iz određenih oblasti te dati nam priliku da steknemo i praktično znanje iz istih koje je danas, nažalost, u velikoj mjeri zanemareno u formalnom obrazovanju. Zato, preporučujem da od najranijih dana fakulteta studenti ulažu u svoje znanje kako bi bili konkurentniji i radili ono što vole, a ne ono što moraju.”

Aminina kolegica Ajla Hećimović takođe želi pozvati djevojke da pohađaju CNC obuku te je podijelila je svoje utiske sa nama:  “Prije svega želim naglasiti da sam jako zadovoljna iskustvom koje sam stekla na ovom kursu. Rukovodioci ovog treninga su veoma sposobni u svom poslu, spremni su pomoći i objasniti sve nejasnoće sa velikom dozom poštovanja i strpljenja. Također prilikom pohađanja ovog kursa shvatila sam da na fakultetu nisam učila dosta stvari koje su mi neophodne za moju struku.

Motivaciju za učenje u ovom polju dobijam svaki dan posmatrajući tempo kojim se razvija industrija. Želim da budem u korak sa tim tempom i da izgrađujem sebe kao individualca koji će danas sutra biti dio tog razvoja. Smatram da će me ovakva vrsta edukacije bolje upoznati sa mojom strukom i osposobiti za početak u bilo kojem polju industrije povezanim sa CNC mašinama.

Savjetujem sve svoje kolegice koje žele iskustvo i znanje da se odvaže na ovakav korak. Ja sam pozitivno iznenađena, a vjerujem da će i one.”

IUS LIFE čestita vrijednim studenticama i studentima kao i instruktoru Adnanu Škulju i zahvaljuje na ukazanom povjerenju.

Top