Studenti IUS-a se upoznali sa naprednim energetskim tehnologijama tokom posjete Termoelektrani Kakanj

Kakanj Thermal Power Plant

U četvrtak, 30. novembra 2023. godine, grupa studenata sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), u pratnji doc. dr. Ismara Alagića i eksperta u praksi dr. Enesa Kazagića, posjetila je Termoelektranu Kakanj. Termoelektrana je sastavni dio poznate kompanije Elektroprivreda BiH.

Studenti su se tokom posjete imali priliku upoznati s tehnologijama koje se koriste u proizvodnji i distribuciji električne energije. Također su stekli vrijedne uvide u upravljanje i održavanje energetskih postrojenja. Program je uključivao detaljan pregled zadataka s kojima se susreću inženjeri koji rade u takvim dinamičnim okruženjima.

Posebno su zanimljive bile rasprave o osnovnim kompetencijama koje se očekuju od mladih inženjera i njihovoj stručnosti u korištenju softverske podrške - ključnog aspekta naglašenog tokom njihovih akademskih studija i laboratorijskih vježbi na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Profesor Alagić je naglasio svrhu posjete, navodeći da je cilj opremiti studente vještinama potrebnim za rukovanje tehnologijama koje slijede najviše svjetske standarde. Istovremeno, posjeta im je pomogla da se upoznaju s konkurentnim tržištem rada. Saradnja s istaknutim lokalnim kompanijama, poput Elektroprivrede BiH, ima ključnu ulogu u povezivanju teorijskog znanja i praktične primjene u industriji. Studenti su dobili direktno iskustvo tehnologija uključenih u proizvodnju i distribuciju električne energije dobivene iz fosilnih goriva.

IUS podržava ovakav progresivni put i očekuje da će značajan broj njegovih studenata učestvovati u programu stažiranja. Ovaj strateški pristup osigurava njihovu spremnost za suočavanje s izazovima koje nameće korištenje najmodernijih tehnologija koje vladaju u našem savremenom okruženju.

IUS se zahvaljuje predstavnicima Elektroprivrede BiH d.d. na srdačnom dočeku i spremnosti na moguću buduću saradnju s IUS-om. Ova međusobna saradnja je ključna za razvijanje dinamične veze između akademije i industrije.

Share