Studenti IUS-a prikupili pomoć za djecu iz Dječijeg doma Bjelave

Sarajevo, November 24th 2009

U danima koji su prethodili najvećem muslimanskom prazniku, kurbanskom Bajramu, student IUS nisu zaboravili ni one kojima je u ovim blagdanskim danima pomoć najpotrebnija. Zbog toga je Klub studenata Međunarodnih odnosa, 20. novembra 2009. godine, organizirao prodajnu izložbu hrane koje su studenti napravili. Sav prihod ove izložbe otišao je na kupovinu neophodnih potrepština za “Dom za djecu bez roditeljskog staranja” koji se nalazi na Bjelavama u Sarajevu. Inače, u Domu trenutno boravi 108 djece, od čega je 20 beba.

“Mi smo vrlo uzbuđeni zbog ove izložbe, koja predstavlja samo jedan dio dobrotvornih aktivnosti koje čini IUS i njegovi studenti. Nadamo se da ćemo ove predstojeće praznije učiniti barem malo ljepšim i sretnijim za djecu u Dječijem domu na Bjelavama” rekao nam je Oguzhan Gedik, predsjednik Kluba studenata Međunarodnih odnosa.

U ovoj akciji učestvovalo je preko 40 studenata, profesora i njihovih supruga koji su udružili svoje snage i pripremili veliki broj jela koje su onda ponudili na prodaju. Kantina IUS je bila prepuna onih koji su, kupovinom hrane, željeli dati svoj doprinos ovoj akciji. “Ovakvi događaji uvijek nam omogućavaju da uradimo dvije korisne stvari u isto vrijeme – da jedemo, ali i da pomognemo drugima” objasnila je Hatum Sevgi, studentica Fakulteta za umjetnost i društvene nauke i jedna od onih koji su pripremali hranu.

Nakon što je sabran prikupljeni novac, predstavnici IUS-a kontaktirali su direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama, g. Amira Zelića kako bi saznali šta je djeci koja se tamo nalaze najpotrebnije. Taku je, prema preporuci g. Zelića, kupljeno voće, dječija kozmetika, ali i slatkiši te društvene igre za najmlađe. Ti pokloni uručeni su g. Zeliću u poslijepodnevnim satima 24. novembra 2009. godine od strane studenata Oguzhana Gedika i Enise Begić.

Top