Studenti IUS-a posjetili premijera Republike Turske, Recepa Tayyipa Erdogana

U periodu od 19. do 24. maja 2014. godine, predstavnici Kluba za poduzetništvo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu: Adisa Šabotić, Ajša Bunjo, Nedžla Greda, Halid Kasapović i Ibrahim Abdibegović, boravili su u Republici Turskoj. Studenti su učestvovali na seminaru „Turska-Balkan: most za mlade“, održanom pod pokroviteljstvom ureda premijera za javnu diplomatiju. Cilj ovog Programa je bio da okupi mlade ljude iz zemalja Balkana i Turske koji dijele interesovanja za različite sfere politike, društva, te da im se pruži u realizaciji projekata, povezivanja sa relevantnim studentskim udruženjima sa Balkana, i iznalaska načina za poboljšanje odnosa u oblasti diplomatije.

U ime organizatora programa za mlade, a u saradnji sa Uredom za koordinaciju premijera Erdogana, 40 mladih ljudi iz različitih etničkih grupa su dočekani od strane predstavnika u Istanbulu i Ankari. U okviru posjete, predviđeno je da učesnici izlože različite prezentacije, posjete mjesta od historijskog značaja i prisustvuju sastancima sa predstavnicima različitih asocijacija.

Osim 5 predstavnika iz Bosne i Hercegovine, seminaru je također prisustvovalo više od 30 studenata iz Albanije, Makedonije, Kosova i Bugarske. Na kraju seminara, učesnici su posjetili i Narodnu skupštine Republike Turske, Predstavnišvo  za turske građane u zemljama inostranstva i srodnim zajednicama, Fondaciju za ekonomsku politiku i istraživanja, Predsjedništvo za vjerske poslove, Ured za osmansku arhivu, Tursku državnu agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), TRT Avaz, gdje su gosti imali priliku da gostuju u programu uživo. U okviru posjete predstavnici su imali priliku, nakon obilaska parlamenta, sastati se kratko i sa premijerom Republike Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom za mlade i sport, Aquifer Cagatay Kilicom. U večernjim satima, učesnicima su tokom večere sa savjetnikom premijera Erdogana, gospodinom Cemalettinom Hasimijem, dodijeljeni certifikati o učešću na seminaru.

Za više informacija, posjetite facebook stranicu: https://www.facebook.com/EPSC.IUS

Top