Studenti FENS-a učestvovali na "EPBiH Hackathon 2018" i osvojili 3. mjesto

Studenti Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS) zajedno sa svojim kolegama sa još tri univerziteta iz Kantona Sarajevo učestvovali su od 7. do 8. decembra 2018. godine u dvodnevnom takmičenju "EPBiH Hackathon 2018" koji organizuje JP Elektroprivreda BiH d.d. iz Sarajeva u saradnji sa kompanijom Microsoft BiH.

Cilj takmičenja je bio potaći mlade ljude sa univerziteta da dodatno razvijaju svoje znanje i vještine vezane za programiranje, ali istovremeno da rade na razvoju kreativnosti, poslovnih ideja i prezentacijiskih vještina, te uče kako se prevode poslovne potrebe u tehnička rješenja i proizvode.

Na ovom takmičenju su naši studenti sa Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) osvojili treće mjesto.

Za učešće u "EPBiH Hackathon 2018" bilo je prijavljeno osam timova, a svaki je imao po tri člana. Učestvovali su studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta za kompjuterske nauke i informacione sisteme (SSST), Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke (IBU), te Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (IUS).

Studenti su se takmičili u razvoju softvera za unaprijeđenje odnosa s kupcima putem mobilne aplikacije, aplikacije smart home, aplikacije za upravljanje energetskom efikasnošću i edukativne igrica za djecu sa temom "Upoznaj Strujića".

Dr. Sencer Yeralan, dekan Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka čestitao je studentima na učešću te osvajanje 3. mjesta.

"EPBiH Hackathon 2018" je prvi ovakav događaj u organizaciji JP Elektrorpivreda BiH s ciljem da postanu dio tradicije.
 

Top