Sjećanje na lik i djela Sezai Karakoça

The Life and Work of Sezai Karakoç Commemorated at IUS

U organizaciji Fakulteta za edukaciju, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, u srijedu, 5. januara, 2022. održan je prigodan program sjećanja u čast lika i djela turskog pjesnika, pisca i intelektualca g. Sezaija Karakoça. Događaj, koji je održan u prostorijama Univerziteta, ugostio je poznatog pjesnika i pisca g. Šabana Abaka koji je govorio o značajnim utjecajima Karakoçevih dijela osvrćući se na ideje i stavove koje je pisac i pjesnik iznosio u svojim promišljanjima. „Karakoça su smatrali Yunus Emreom i Mevlanom modernog doba. Bio je jedan od najznačajnijih pjesnika savremene turske književnosti. O njemu je pisano više, nego što je sam pisao,“  naglasio je Abak. On je posebno pozvao mlade da čitaju djela ovog velikana.

Bivši član parlamenta R. Turske i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine g. Huseyin Kansu je također govorio o Sezajiu Karakoçu s osvrtom na njegovo djetinjstvo i rane početke karijere. On je istakao važnu ulogu koju su kasnije njegova poezija i autorski radovi imali na tursku kulturu i naslijeđe. „Sezai Karakoç nije samo značajan za turski narod već i za čitav islamski svijet. Budući da je Institut Yunus Emre svoj prvi kulturni centar izvan granica Turske otvorio ovdje u Sarajevu, zato je potrebno o Karakoçu početi govoriti upravo ovdje. Karakoç je vjerovao da su svi muslimani u svijetu jedan narod,“ istakao je Kansu.

Događaj su zaključile studentice IUS-a i Univerziteta u Zenici koje su recitirale odlomke i stihove iz Karakoçevih probranih dijela.

Share