Emina Bašić and Mirza Rastoder won the Start-up Challenge, a competition which was part of Sarajevo Business Forum, sponsored by BBI bank, Hayat Production, YEP incubator of business ideas, Mozaik Foundation, RSG radio and Swiss Agency for Development and
 

Sarajevo Business Forum: Alumnisti IUS-a osvojili 40,000KM za pokretanje biznisa

Emina Bašić i Mirza Rastoder pobjednici su Start-up izazova, takmičenja u sklopu konferencije Sarajevo Business Forum, pod pokroviteljstvom BBI banke, Produkcije Hayat, inkubatora poslovnih ideja YEP, Fondacije Mozaik, RSG radija i Švicarske agencije za razvoj i saradnju. Start up izazov je takmičenje u poslovnim idejama, a alumnisti IUS-a su osvojili 40,000 KM za pokretanje projekta pod nazivom “Homework”.

Emina i Mirza, alumnisti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), zajedno su studirali na Odsjeku za međunarodnih odnosa i javne uprave. Tokom studiranja Emini i Mirzi je često bio potreban prostor za učenje u grupi i rad na projektima. Stoga su odlučili da budućim generacijama pomognu osmislivši projekat “Homework”.

“Homework će omogućiti svim mladim ljudima (kako srednjoškolcima/kama i studentima/cama) da izvršavaju svoje obaveze, razvijaju nove ideje i nauče raditi u timu”, izjavio je Mirza.

“Kada smo pobijedili, naravno da smo bili presretni, jer je konačno neko prepoznao našu ideju i entuzijazam za rad i trud. Ali, nakon dva dana smo shvatili da nam ta pobjeda donosi veliku odgovornost, jer sad sve što je napisano trebamo sprovesti u djelo. Naravno da ćemo ići do kraja i realizovat ćemo našu ideju, gdje nam je glavna vizija da postanemo najveći edukativno-radni centar u Kantonu Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini”, izjavila je Emina Bašić.

“Tokom četiri godine studiranja, nije bilo predmeta ili projekta da smo radili odvojeno. I to je ono što nas je IUS naučio, a mi smo koristili svaku priliku da pokažemo i dokažemo koliko možemo. IUS Got Talent natječaj je bio odličan primjer za to, kad smo se iz šale prijavili i pobijedili. Ovakav vid podrške mladim ljudima, kao što smo mi, puno znači. Iznenađeni smo pomalo da još uvijek postoje institucije i ljudi koji razumiju vaše ideje i žele da vam pomognu da ih realizujete”, izjavili su Emina i Mirza.

Treći član takmičarskog tima je bio je Edin Sabljica, koji će po Mirzinim riječima također možda biti student IUS-a od sljedeće akademske godine.

 

Top