Samostalna savjetnica za UNFPA - Selma Ibrekić, uspješna priča naše alumnistice

Selma Ibrekić - IUS Alumni Success Story

Selma Ibrekić je naša uspješna alumnistica koja je diplomirala na studijskom programu Političke nauke i sociologija 2022. godine, a trenutno završava postdiplomski studij iz međunarodnih odnosa. Radi na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). 

 

U nastavku pročitajte njenu priču!

U februaru 2023. godine sam učestvovala na Treningu o mladima i miru koji su organizirali UNFPA i Ambasada Italije u BiH u sklopu projekta "Jačanje uloge mladih u promicanju povećanog međusobnog razumijevanja, konstruktivne naracije, poštovanja različitosti i povjerenja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji".

Tokom procesa prijave, nisam bila svjesna da ću zajedno sa svojim kolegama aktivno doprinijeti implementaciji ovog projekta. Nakon dva kruga treninga, dobili smo priliku biti prva generacija trenera mladih koji rade s mladima u drugim gradovima BiH. Nakon uspješnog završetka ispita u UN-u, projekat Mladi za uključenost, ravnopravnost i povjerenje dodijelio mi je Certifikat trenera za izgradnju mira među mladima, te sam počela raditi kao samostalna savjetnica za UNFPA.

Prvi trening sam održala u Banja Luci, a drugi u Istočnom Sarajevu, s još jednom sesijom planiranom do kraja novembra. Kao trener za mlade, moja uloga uključuje okupljanje 20-30 mladih iz lokalne zajednice i provođenje dvodnevnog treninga koji se bazira na sedam interaktivnih modula. Ti moduli pokrivaju koncepte poput identiteta, kulture, stereotipa, diskriminacije, govora mržnje, nasilja, mira i transformacije sukoba. Ono što izdvaja ovaj pristup jest naglasak na interakciji učesnika, što im omogućava aktivno oblikovanje svog razumijevanja ovih pojmova. Učesnici također imaju priliku oblikovati svoje načine zagovaranja i rješavanja probleme koje primjećuju u svojim zajednicama.

Osim toga, moje odgovornosti uključivale su upravljanje budžetom i rješavanje tehničkih aspekata poput komunikacije s lokalnim koordinatorima i osiguranje prostora i restorana. Ovo iskustvo bilo je izuzetno i nesumnjivo će koristiti mojoj budućoj karijeri. Značajno sam proširila svoju mrežu, povezujući se s mladim i pojedincima širom zemlje. Omogućilo mi je unapređenje praktičnih znanja i vještina. Kao student, želim naglasiti važnost kontinuiranog angažmana mladih, učestvovanje u projektima, treninzima i konferencijama van naših učionica. Ova dinamična uključenost omogućuje nam povezivanje teorijskih i praktičnih znanja, što potiče uravnotežen pristup profesionalnom razvoju.

Share