Profesori sa Queen's University Belfast gostujući profesori na IUS-u

U srijedu, 18. oktobra 2017. godine, dr. Tahsin Erkan Türe, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, ugostio je profesoricu Yvonne Galligan i profesora John Coakley, koji su gostujući profesori na IUS-u.

Yvonne Galligan je irska politička naučnica, koja trenutno radi na Queen's Univerzitetu u Belfastu. Polje intresovanja profesorice Galligan je komparativna politika, osnivačica je Centra za unapređenje žena u politici i direktorica Rodne inicijative na svom univerzitetu.

U sklopu SAGE projekta, prof. Galligan će održati i radionicu: Gender Equality: The Smart Choice, u sklopu aktivnosti Plana za ravnopravnost spolova IUS-a sa Implementacijskim timom i koordinatoricom SAGE projekta, dr. Jasminkom Hasić Telalović. Profesorica Yvonne Galligan će 25. oktobra 2017. godine održati javno predavanje na IUS-u na temu: Is equal representation a sufficient condition for gender democracy?

Profesorica Galligan se u velikoj mjeri bavi pitanjima rodne ravnopravnosti u javnom životu, objavljujući tekstove kao što su: Women in Ireland, North and South. Također, posjeduje i bogato iskustvo u savjetovanju političkih partija, vlada, parlamenata, univerziteta i međunarodnih tijela po pitanju mjera za postizanje ravnoteže spolova u politici.

U 2017. godini dobila je počasni doktorat Univerziteta u Edinburgu za izvanredan rad na polju jednakosti i različitosti, koji joj je dodiljen uz Justina Trudeau-a.

John Coakley je emeritus profesor na Fakultetu za politiku i međunarodne odnose na Dablinskom univerzitetskom koledžu, gdje je nekad bio direktor na Institutu za britansko-irske studije. Također, prof. Coakley je ugledni akademik i Queen's univerziteta u Belfastu. Specijalizirao se u proučavanju irske politike, komparativne politike i etničkih sukoba. Profesor Coakley je bio potpredsjednik Međunarodnog vijeća za društvene nauke od 2002. do 2006. godine.

Profesor Coakley će održati na IUS-u javno predavanje na temu: Governing divided societies: the power sharing formula, 1. novembra 2017. godine.

Gostujućim profesorima se zahvaljujemo na dolasku i želimo im ugodnu atmosferu na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Top