Prof. Dr. Hilmi Ünlü novi rektor IUS-a

Počevši od 8. februara 2010. godine, novi rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu je prof. dr. Hilmi Ünlü. Prof. dr. Ünlü je preuzeo ovu poziciju od bivšeg rektora IUS-a prof. dr. B. Gültekin Çetinera. Kako bi se obilježio ovaj događaj organizirana je svečana ceremonija primopredaje istog dana, 8. februara, u Sali za konferencije IUS-a. Ceremoniji je prisustvovao veliki broj zaposlenika i ostalih gostiju, a govore su održali i bivši i sadašnji rektor.

U svom govoru prof. dr. Çetiner je zahvalio zaposlenicima IUS-a na njihovoj podršci i iskazao svoj ponos što je dio IUS-ove porodice. On je također najavio da će nastaviti raditi na IUS-u kao predavač. Nakon prof. dr. Çetinera, na pozornicu je izašao i prof. dr. Ünlü.

Prof. dr. Ünlü je informisao prisutne o budućim planovima koji uključuju slijeđenje misije Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. “Mi ovdje imamo misiju – pružiti kvalitetno obrazovanje u Bosni i Hercegovini, te postati vodeći univerzitet na Balkanu” kazao je prof. dr. Ünlü. On je nakon toga izrazio svoje zadovoljstvo činjenicom da će studenti IUS-a proljetni semestar započeti u prostorijama novog Kampusa na Ilidži.

Prof. dr. Hilmi Ünlü je doktorirao i magistrirao elektroinžinjering na University of Minnesota at Twin Cities Minneapolis (SAD), a diplomirao fiziku na Istanbul University (Turska). Prof. Dr. Ünlü je stekao široko međuanrodno iskustvo radeći na Istanbul Technical University (Turska), University of Miami (SAD), University of Illinois at Urbana-Campaign (SAD) i University of Minnesota at Twin Cities Minneapolis (SAD).

Sarajevo, 8. februar 2010. godine

Top