Prof. dr. Abd al-Fattah El-Awaisi održao predavanje Beytulmakdis i islamska zajednica

Prof. dr. Abd al-Fattah El-Awaisi je 17 marta 2017. god, održao predavanje i Jerusalemu pod islamskom vlašću i stanju Jerusalema danas. 

Dr. El-Awaisi započeo je predavanje lijepim riječima o gradu Sarajevu i izrazima zahvalnosti za toplu dobrodošlicu. Rekao je kako mu je čast što je njegova prva posjeta balkanu bila BiH i kako mu je drago što je imao priliku posjetiti mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Kako je i sam Palestinac, njegova perspektiva o situaciji u kojoj se nalaze Palestinci na okupiranim teritorijama bila je jako značajna. Dr. Abd al-Fattah je kritizirao zemlje tog regiona zato što su nisu učinile skoro ništa da olakšaju patnju Palestinaca i pomognu svoju braću i sestre po vjeri. Obrazovanje i znanje su neki od načina na kojoj se Palestini može pomoći. Naglasio je da je jaka Turska država važna za region i da ona jedan značajan korak u ostvarenju palestinske slobode.  Predviđanja Dr. El-Awaisia za blisku budućnost nisu svijetla, ali je zaključio predavanje pozitivno u nadi da će jednog dana ovaj region dočekati mir.

Ranije istog dana, prof. dr. Abd al-Fattah El-Awaisi donirao je knjige o Palestini i Bliskom Istoku biblioteci IUS-a. Ovom prilikom željeli bismo profesoru zahvaliti na donaciji i posjeti IUS-u. 

Top