Premijera dokumentarnog filma Geçmişin Çizgisi (Bir Kuruluş Hikayesi) – Crtica prošlosti (Priča o osnivanju) na IUS-u

film

Dokumentarni film Geçmişin Çizgisi (Bir Kuruluş Hikayesi) – Crtica prošlosti (Priča o osnivanju), čiji scenario i režiju potpisuje docent Muhammed Yasir Göz, MA, je imao svoju premijeru na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u petak, 17. marta 2023. godine. Film se bavi osnivanjem IUS-a i obuhvata period od početne ideje do danas, 20 godina kasnije.

Ideja o osnivanju internacionalnog univerziteta u Bosni i Hercegovini je rođena odmah nakon završetka agresije na BiH. Prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, koji je u to vrijeme bio ministar obrazovanja kulture, sporta i medija, je posjetio gospodina Recepa Tayyipa Erdoğana, tadašnjeg gradonačelnika Istanbula i predstavio mu svoju ideju: „Rat je završen i sada nam treba pomoć da osnujemo internacionalni univerzitet u BiH.

Prvi korak ka implementaciji ovog cilja je bilo osnivanje Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo SEDEF, pravnog lica koje će podržati sve naredne etape u ostvarivanju ideje o osnivanju IUS-a. Koncept IUS-a je izrađen prema programu Univerziteta Sabancı u Turskoj, a u BiH ga je donio emeritus profesor dr. Asif Šabanović.

Jedna od glavnih prepreka je bilo finansiranje univerziteta i pored dobrih namjera, nije bilo izvjesno da će se projekat realizovati. Međutim, inicijatori nisu odustajali i uprkos svemu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu je akademske 2004/2005. godine upisao 72 studenta.

Iako se suočio sa različitim preprekama i problemima, IUS je nastavio svoju misiju da teži ka izvrsnosti: kampus IUS-a je osmišljen i postepeno građen, akademski proces je izrađen u skladu sa najvišim svjetskim standardima u visokom obrazovanju sa krajnjim ciljem da se izgradi najbolji univerzitet u BiH zbog jasnog potencijala, te da studentima ponudi diplomu koja će biti njihova najbolja referenca na lokalnom i globalnom nivou.

Premijeri je prisustvovao gospodin Hasan Topaloğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo SEDEF, prof. dr. Sevgi Kurtulmuş, predsjednica Upravnog odbora IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım, rektor IUS-a, gospodin Mehmet Akif Yaman, direktor Yunus Emre Instituta u BiH, dr. Faruk Berat Akçeşme, ataše za obrazovanje pri Turskoj ambasadi u Sarajevu, gospodin Mustafa Sıtkı Tatar, vojni ataše pri Turskoj ambasadi u Sarajevu i mnogi drugi uvaženi gosti.

Share