Predstavnici IUS-a na performansu "Seyahatname 2" MDTist-a u Narodnom Pozorištu Sarajevo

U Narodnom Pozorištu Sarajevo, 17. februara 2017. godine, ansambl Državne opere i baleta iz Istanbula izveo je performans modernog plesa “Seyahatname 2”, koreografkinje Beyhan Murphy. Performans je dio međunarodnog festivala Sarajevska zima, i organiziran je u saradnji sa ambasadom Turske u Sarajevu.

Ljubav prema putovanjima je već hiljadama godina urođena karakteristika u kulturološkim genima turskih naroda, koji su po porijeklu nomadi i za koje su migracije bile način života. Jedan od najvećih osmanskih putopisaca kojeg se prvog sjetimo bio je Evliya Çelebi, koji je opisivao mjesta koje je vidjeo u 17. stoljeću sa izvanrednim živopisnim detaljima u prvom i najvećem putopisu u turskoj književnosti “Seyahatname”. Na osnovu tog djela i kao nastavak putopisa, te u čast 400. godišnjice rođenja Evliye Çelebije, Beyhan Murphy je osmislila “Seyahatname 2” za grupu MIDist koja izvodi moderni ples, i koja je dio Državne opere i baleta iz Istanbula. Sjećanja sa putovanja ovog putopisca i pasusi čuvene savrmene spisateljice Elif Şafak, pretočeni u koreografske kompozicije Beyhan Murphy, vode publiku na putovanje na više dimenzija, na kojem oživljavaju derviši, alhemičari i putnici iz 17 vijeka iz vremena Evliye Çelebije.

Događaju su prisustvovali dekan FASS-a vanr. prof. dr. Mustafa Bal, dekan FEDU-a vanr. prof. dr. Merin Boşnak, vanr. prof dr. Lejla Panjeta, gđa Zühal Güvener, gđa Azize Boşnak, zatim akademsko osoblje Odjseka umjetnosti: vanr. prof. dr. Meliha Teparić, gosp. Roman Sulejmanpašić, gosp. Emir Hambo, gosp. M. Furkan Hızır, te studenti VACD-a. Nakon izvjedbe, dekan Dr. Bal je razgovarao sa umjetnicima iz Turske i čestitao autoru koncepta predstave gđi Beyhan Murphy i direktoru Sarajevske zime gosp. Ibrahimu Spahiću.

-Zahvaljujemo Fatihu Eru na fotografijama.

Top