Potpisan Memorandum o razumijevanju između IUS-a i CICR-a

U utorak, 24. juna 2014. godine, u posjeti Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) bio je ugledni dr. Ding Houfei, predsjedavajući Vijeća islamsko-kineskih odnosa (CICR). Ovu posjetu je inicirao rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu.

Rektor Oğurlu je u toku razgovora ukratko predstavio Univerzitet, dosadašnji uspješni rad i djelovanje, te je govorio i o društvenim aktivnostima, razvoju i akademskom istraživanju koje se do sada implementiralo.  On se također osvrnuo na važnost uspostavljanja kvalitetnije i uspješnije saradnje na međunarodnom nivou između CICR i IUS-a.

Dr. Ding Houfei je u toku razgovora govorio o historijatu i djelovanju Vijeća islamsko-kineskih odnosa (CICR), te nije krio oduševljenje prema navedenim kapacitetima koje nudi IUS, navodeći da se zaista radi o prestižnom i kvalitetnom međunarodnom Univerzitetu. Nakon toga, potpisan je Memorandum o razumijevanju između ove dvije institucije koji se odnosi na uspostavljanje kolaboracije, te razmjene studenata koji dolaze iz Narodne Republike Kine i studenata sa IUS-a. Na ovaj način će se za studente IUS-a omogućiti nastavak studiranja i istraživanja na institucijama visokog obrazovanja u Narodnoj Republici Kini.

Bitno je naglasiti da je na poziv dr. Ding Houfei-a,  prof. dr. Yücel Oğurlu postao  ambasador dobre volje  Vijeća islamsko-kineskih odnosa (CICR) na IUS-u. ‘’Ovom gestom su se upostavili snažni temelji budućeg djelovanja koji će omogućiti podizanje Univerziteta na visok nivo’’ - kazao je rektor Oğurlu.

Top