Panel-diskusija o Daytonskom mirovnom sporazumu

U četvrtak, 19. novembra 2015. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), održana je panel-diskusija eminentnih predavača, profesora i stručnjaka iz oblasti međunarodnog prava i političkog sistema Bosne i Hercegovine a i šire. Panel-diskusija je održana u velikom amfiteatru IUS-a i organizirana je uz podršku Centra za balkanske studije (BSC). Tema je bila ‘’20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma’’ a panelisti-uvodničari su bili: prof. dr. Hadi Shalluf, gostujući profesor na IUS-u i član Međunarodnog krivičnog suda (ICC), prof. dr. Zarije Seizović, profesor sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, dr. Selmo Cikotić, direktor fondacije ‘’BIGMEV’’ iz Sarajeva, doc. dr. Mirsad Karić, prorektor za akademska i studentska pitanja i Emir Hadžikadunić, generalni sekretar IUS-a i predavač na Fakultetu menadžmenta i javne uprave (FBA). Zadatak ove Panel-diskusije je prije svega da ponudi opsežne i adekvatne odgovore na pitanja kao što su: 

  • Ljudska prava u okviru Daytona;
  • Vojni aspekti Sporazuma;
  • BiH – od Daytona do Brussela;
  • Aneks 4: sigurni i bezbjedonosni okvir za diskriminaciju. 

U toku uvodnog obraćanja, rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu je pozdravio ugledne goste i istakao važnost 2 veoma važna događaja koja su se desila u toku proteklih 20 godina u BiH a to su potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i genocid u Srebrenici. ‘’Daytonski mirovni sporazum duboko utječe na sve structure ove države. Danas je Daytonski mirovni sporazum visoko inkorporiran u Ustav i njegove okvire uopće u BiH, što se reflektira u toku svakodnevnog života svih građana ove države. Posmatrano iz jednog ugla, on je uspostavio mir, dok je s druge strane uspostavio nastavak opstrukcije daljnjeg razvoja BiH’’– kazao je rektor Oğurlu. Panelisti su u toku svojih izlaganja govorili o jednom od važnijih datuma u modernoj bh. historiji, potpisivanju Mirovnog sporazuma u Daytonu kojim je 1995. godine okončan rat u BiH. ‘’kao član Međunarodnog krivičnog suda (ICC) želio bih naglasiti da je Sud kreiran da bude zaštitnik ljudskih prava, te da mu je osnova da spriječi nastavak nasilja jer je u biti namijenjen da koegzistira sa već postojećim sudovima država, što smatram važnim i danas za kvalitetnu implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma’’ – kazao je prof. dr. Hadi Shalluf. 

''Grad Dayton je odabran iz razloga jer je takoreći dovoljno ''izolovan'' za obavljanje nesmetanih pregovora, ali opet dovoljno blizu glavnog centra političkih utjecaja SAD-a, grada Washingtona. Baza Wright-Patterson iza sebe ima bogatu historiju, te su analitičari tog doba smatrali da je upravo zato Dayton važan kao najbolje mjesto za pregovore'' – kazao je Selmo Cikotić. ‘’Šta Dayton ovdje predstavlja? Mislim da predstavlja prije svega okončanje krvavog rata. On simbolizira uspostavljeni mir kao postignuti kompromis. On je povezan sa konstrukcijom Daytona o kojem se danas još uvijek raspravlja – postavljajući pitanje da li je on po konstrukciji federalan ili ne?’’ – kazao je Emir Hadžikadunić. ''Kada je riječ o samom Daytonskom mirovnom sporazumu, moram nažalost kazati da se jedino njegov Aneks 4 (Ustav BiH) može mijenjati, tj. dopunjavati i smatram da je to potrebno učiniti za dobrobit i prosperitet ove države. No, za to je potrebna velika volja i odlučna akcija političkih elita sva tri konstitutivna naroda u BiH. Smatram da sam jedan od rijetkih vjeruje da zbog ovakvih stvari nikada nećemo imati funkcionalnu državu'' – smatra prof. dr. Zarije Seizović. 

Naime, Daytonski mirovni sporazum je pravni akt sporazumnog karaktera parafiran u Daytonu (SAD) da bi se zvanično prekinuo rat u BiH, koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Potpisivanju je prethodila Konferencija koja je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Daytonski pregovori bili su tvrdi, dugi i povremeno dramatični a vodio ih je američki diplomata Richard Holbrooke uz pomoć i podršku državnog sekretara Warrena Christophera i tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, te najviših predstavnika kontakt-grupe. Sporazum je zvanično potpisan 14. decembra u Parizu.

Top