Osoblje IUS-a učestvovalo na konferenciji EURAS i treningu EURIE

U ponedjeljak 5. decembra 2016. godine, prorektor doc. dr. Faruk Berat Akçeşme i gđa. Zühal Güvener, referent za međunarodnu saradnju i zamjenica direktora Pripremne škole engleskog jezika, učestvovali su na EURAS konferenciji i EURIE treningu na temu “Regionalna saradnja i internacionalizacija u visokom obrazovanju”, koju je organizirala Evroazijska unija univerziteta (Eurasian Universities Union - EURAS) i njena članica Beogradska Bankarska Akademija (BBA).

Događaje je upriličila Beogradska Bankarska Akademija u Beogradu, R. Srbija. EURAS konferenciji i EURIE treningu prisustvovali su predstavnici sa više od 60 univerziteta, uključujući predstavnike iz Srbije, Turske, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, i Italije. Prorektor doc. dr. Faruk Berat Akçeşme i gđa. Zühal Güvener su također bili na događaju kao predstavnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Misija IUS-a jeste da postane inkubator znanja na Balkanu, kao most između istoka i zapada, i da izgradi svoj indentitet kao međunarodna obrazovna institucija. Kako bi mogao iznjedriti interkulturalno kompetentne i izgrađene lidere, IUS je posvećen procesu internacionalizacije univerziteta. Upravo zato, IUS je postao novi član Evroazijske unije univerziteta EURAS, mreže koja se sastoji od preko 80 univerziteta iz Azije, Bliskog istoka, Kavkaza, Centralne Azije, Balkana i zemalja Evropske unije, koji aktivno sudjeluju u programima i projetima Unije.

Učešćem u događajima koje predvodi EURAS, IUS kao član EURAS mreže nastavlja graditi kapacitete koji omogućavaju internacionalizaciju IUS-a. Nakon spomenutih događaja očekuje se da će IUS učestvovati na samitu pod imenom “EURIE, 2017 – Samit visokog obrazovanja Evroazije” (EURIE, 2017 – Eurasia Higher Education Summit), koji će se održati od 22. do 24. marta 2017. godine.

Čestitamo prorektoru doc. dr. Faruku Beratu Akçeşmeu i gđi. Zühal Güvener na značajnom doprinosu konferenciji i želimo im puno uspjeha u budućim susretima.

 

Top