Održana promocija knjige prof. dr. Keitha Doubta

U utorak, 4. novembra 2014. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), održana je promocija knjige pod naslovom: ‘’Pogled kroz prozor, srodstvo ili bijeg u BiH’’, slavnog i uglednog američkog autora, prof. dr. Keitha Doubta. Promocija je održana u velikom amfiteatru, dok je moderator bio van.prof.dr. Muhidin Mulalić, dekan Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka (FASS). Ova promocija je privukla mnogobrojnu publiku, te predstavnike akademske zajednice u Bosni i Hercegovini. Knjigu su promovirali prof. dr. Asim Mujkić, (Fakultet političkih nauka Sarajevo), prof. dr. Mirjana Mavrak, (Filozofski fakultet Sarajevo) i prof. dr. Adnan Tufekčić, (Filozofski fakultet Tuzla).

Autor ove knjige profesor Doubt je kao gostujući profesor na Odsjeku za kulturološke studije  predavao predmete studentima postdiplomskih studija. Studenti su u toku angažmana prof. Doubta imali priliku da prošire svoja znanja iz sociologije, kulturoloških studija i metodologije istraživanja. Zahvaljujući viziji i podršci rektora Univerziteta, prof. dr. Yücela Oğurlua, poznati naučnici i stručnjaci, kao što je to prof. Doubt, postali su dio akademske zajednice IUS-a. Na inicijativu rektora Oğurlua u prošlom semestru je na tri fakulteta IUS-a angažovano jedanaest profesora iz inostranstva, što ovakvim primjerom potvrđuje međunarodni karakter našeg Univerziteta.

Prof. Doubt je autor četiri knjige: Razmatrajući sociologiju šizofrenije: refleksije humanosti; Sociologija nakon Bosne i Kosova: oporavak pravde; Sociologija nakon Bosne i razumijevanje zla: pouke iz Bosne.  U toku svoje akademske karijere, on je također objavio više od 25 članaka u stručnim/naučnim časopisima, u kojim se većinom govori o sociološkim, antropološkim i etnološkim aspektima Bosne. On je i ko-urednik interdisciplinarnog časopisa “Duh Bosne”. Ako se uzme u obzir njegov strastveni interes za Bosnu i  Hercegovinu i njegov naučni doprinos, onda možemo reći da je prof. Doubt “ Bosnologist” u pravom smislu.

Knjiga prof. Doubta je značajno doprinijela istraživanju u polju sociologije, antropologije i etnologije. Ova knjiga se temelji na naučnoj metodologiji istraživanja koja uključuje intervjue i izradu upitnika. Tokom svog rada, prof. Doubt je kao istraživač na terenu proveo nekoliko godina u Bosni i Hercegovini kako bi istražio srodstvo i bjekstvo. On je posjetio različite gradove i sela u BiH kako bi prikupio podatke. U svom radu je analizirao ključne izvore koji su već pisali o ovoj temi kao što je to Anton Hangi, Tamara Tomašević, Ivo Banac, Ivan Lovrenović, Rusmir Mahmutćehajić i Tone Bringa. Osim toga, prof. Doubt je bio vješt u svom radu, stavljajući svoja istraživanja u teoretski okvir, u kojem je koristio sociološki, antropološki i etnološki pristup radu i teoriji.

Prof. Doubt je pokušao dokazati da se Bosna i Hercegovina ne može posmatrati samo kroz geografski i historijski koncept. Bosna nije samo dio dva entiteta, jednog distrikta, 10 kantona i brojnih političkih, ustavnih i nacionalističkih/etničkih pitanja kojim se kontinuirano bave lokalne i međunarodne političke elite već, naprotiv, Bosna je odraz jednog multikulturalnog, multireligijskog i multietničkog društva. U jednom dijelu knjige, prof. Doubt je izjavio da je svijet upoznat sa ratnim i sadašnjim političkim neprilikama u Bosni i Hercegovini, ali da ne poznaje sociološku i humanističku dimenziju bosanskog društva, ili bolje rečeno "njeno društvo." Stoga ovaj rad pokušava približiti koncepciju i značenje pojmova ‘'kumstvo’', '’prijateljstvo’', ‘'bratstvo’', '’pomirenje’' i '’komšiluk’', koje u mikro-sociološkoj razini predstavljaju bit bosanskog društva. Takvu mikro-sociološku dimenziju bosanskog društva treba koristiti u rješavanju sadašnje političke, administrativne, pravne i ustavne problematike bosanske države.

Top