Obrazovni projekat TİKA-e i IUS-a: 28 polaznika dobilo certifikate

Izvor: Agencija Anadolija

Besplatane kurseve “Microcontrollers” i “Solidworks - 3D modeliranje”, koji su od 1. augusta do 15. septembra održavani na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) uspješno je završilo 28 polaznika koji su danas dobili certifikate.

Kurseve su organizovali Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TİKA) i Centar za cjeloživotno učenje IUS Life.

Cilj je bio osposobiti polaznike za samostalni rad, rad od kuće, rad u struci te privređivanje. Namijenjen je svim kategorijama stanovništva, a kako je kazala Mirsada Mehremić, pomoćnik direktora IUS Life centra, posebno su željeli poticati ugrožene kategorije, osobe bez zaposlenja, te osobe sa tjelesnim poteškoćama da pohađaju i završe ove kurseve.

"Kursevi su organizovani uz podršku TİKA -e. Počeli smo 1. augusta, a završili 15. septembra. Kurs je 200 školskih sati, šest sedmica. Kursevi su iz oblasti Microcontrollers i Solidworks. Naš fokus je bio na nezaposlenoj populaciji. Dobar broj prijavljenih i nema stalno zaposlenje i vjerujemo da će im ovo pomoći da postanu konkurentiniji na tržištu rada", pojasnila je Mehremić.

Kurs su, pored studenata IUS-a, koji su željeli da unaprijede svoja znanja, pohađali i studenti sa drugih sarajevskih fakulteta.

"Interes je bio ogroman, a 28 polaznika je završilo obuku, s’ tim što to podrazumijeva i polaganje finalnog ispita koji je održan ove sedmice", istakla je Mehremić.

Dr. Tahsin Erkan Türe, rektor IUS-a, podsjetio je da je TİKA u proljeće došla sa prijedlogom ovog projekta čija implementacija je počela u ljeto ove godine.

"Danas ovdje beremo plodove ovog rada. Siguran sam da ste shvatili vrijednost ovog projekta", kazao je Dr. Türe u svom obraćanju.

Podsjetio je da se na IUS-u školuju studenti iz 50 zemalja svijeta, pritom slušajući predavanja profesora iz 20 zemalja.

Ömer Faruk Alımcı, koordinator TİKA-e za Bosnu i Hercegovinu izjavio je da prijateljska BiH ima veoma važno mjesto kada je u pitanju njihova saradnja.

Podsjetio je da TİKA na području BiH djeluje više od dvije decenije.

"Provodimo naše aktivnosti više od 20 godina u skladu sa potrebama stanovništva BiH. Osim restauracije kulturnih, vjerskih i historijskih objekata do sada smo potpisali više od 80 projekata. Obrazovanje je jedan od najvažnijih sektora kada je saradnja u pitanju", pojasnio je Alımcı.

Kako je kazao, tehnologija se u današnje vrijeme razvija velikom brzinom, pa su zato IUS-u predložili kurs koji je završen ovih dana.

Kurs je uspješno završio Harun Muhić, student druge godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, a smatra da je kurs veoma koristan.

"U današnjem svijetu je mladim ljudima potrebno da znaju programirati, a pored toga naučio sam stvari koje su potrebne i za Elektrotehnički fakultet. Smatram da bi trebalo biti više ovakvih kurseva pogotovo nekih koji su povezani sa programiranjem", pojasnio je Muhić.

Kurs je održan na engleskom i turskom jeziku.

 

 

 

 

Top