NOVE MOGUĆNOSTI NA HORIZONTU - IUS SE PRIDRUŽIO MREŽI SDSN

 

Sjajna vijest odjeknula je krajem juna 2020. godine u akademskoj zajednici Internacionalog univerziteta u Sarajevu (IUS).

IUS je službeno postao član mreže održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN) - Sustainable Development Solutions Network (SDSN).

Mreža SDSN je uspostavljena 2012. godine pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a, i ima za cilj da mobilizuje globalnu naučnu i tehnološku ekspertizu za promociju praktičnih rješenja za održivi razvoj, uključujući provedbu UN ciljeva održivog razvoja (Agenda 2030) i pariškog klimatskog sporazuma.

Iz menadžmenta IUS-a izjavili su da je ovo zaista ogroman uspjeh za IUS, jer otvara raznolike i brojne mogućnosti saradnje sa drugim univerzitetima i institucijama slične orijentacije, kao što su mogućnosti finansiranja, projekti, zajednička istraživanja, razmjena eksperata kroz seminare itd., a sve u cilju produbljivanja i proširivanja aktivnosti povezanih s postizanjem ciljeva održivog razvoja UN-a (Sustainable Development Goals – SDG).

Mreža SDSN  blisko sarađuje sa agencijama Ujedinjenih nacija, multilateralnim finansijskim institucijama, privatnim sektorom i civilnim društvom. Neke od članica SDSN-a su prestižni univerziteti i naučno-istraživačke institucije iz čitavog svijeta, poput: Yale University iz SAD-a, American University of Beirut iz Libana, Science Po iz Francuske,  Politecnico di Milano iz Italije, te ugledni turski univerziteti poput Boğaziçi University, Istanbul Technical University i Middle East Technical University.

“Biti član jedne ovakve prestižne svjetske mreže je izuzetna čast za nas, rekao je rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım. Drago nam je, što je IUS još jednom dokazao da je jedan od vodećih i inovativnih univerziteta u regiji, što se tiče implementacije ciljeva SDG. Namjeravamo preuzeti proaktivnu ulogu kroz naše članstvo u SDSN-u. Očekujemo da ćemo steći dodatna praktična iskustva i naučiti najbolje prakse drugih univerziteta u postizanju ciljeva UN-a. Također, želimo da IUS učestvuje i u aktivnostima Mreže kako bi promovisao Agendu 2030, kako na regionalnom području zapadnog Balkana, tako i na globalnom nivou, te iskoristio zajednički univerzitetski potencijal za boljitak društva“, istakao je rektor Yıldırım.

Članstvo u SDSN-u je samo jedna u nizu aktivnosti koje je IUS, u skorije vrijeme, putem svog Ureda za osiguranje kvaliteta (QAO) ostvario na polju implementacije ciljeva SDG. Članstvu je prethodila opsežna aplikacija koju je pripremio i koordinirao tim QAO-a.

„Agenda održivog razvoja za 2030. godinu zahtijeva aktivnu ulogu i saradnju širokog spektra u društvu. U takvom okruženju univerziteti bi trebali biti prepoznati kao „lideri“ u istinskom promovisanju ciljeva SDG. IUS se pridružio mreži SDSN radi razmjene iskustava i znanja s drugim visokoškolskim ustanovama u zajedničkim naporima u postizanju ciljeva Agende 2030”, izjavila je menadžerica QAO-a, g-đa Edina Hadžiahmetović.

Također, ono što je sigurno jeste da i mreža SDSN može imati koristi od iskustva IUS-a u dosadašnjim aktivnostima u ostvarenju ciljeva SDG. Područja u kojima je IUS već postigao značajne rezultate su sljedeća: rodna ravnopravnost, kvalitetno obrazovanje, klimatski projekti, specifični  nastavni program, koji uključuju predmete kao što su kritičko razmišljanje, pravo i etiku, međukulturalno razumijevanje i saradnja, internacionalizacija, psihološka podrška i savjetovanje u okviru univerzitetskog kampusa, prikupljanje podataka, istraživački potencijal, isticanje umjetničkih vrijednosti i arhitektura. Pored toga,  IUS je spreman podijeliti svoja iskustva na polju promocije bioetike, jer je na IUS-u 2015. godine osnovan Odjel za bioetiku UNESCO-a u Bosni i Hercegovini.

 

 

Top