Nobelovac Muhammad Yunus održao predavanje na IUS-u o razvoju poduzetništva u BiH

U ponedjeljak, 23. marta 2015. godine, u posjeti Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), boravio je ugledni nobelovac prof. Muhammad Yunus. On se u toku boravka na Univerzitetu kratko sastao sa rektorom IUS-a, prof. dr. Yücelom Oğurluom. U toku sastanka se razgovaralo o razvoju obrazovanja u BiH, razvoju Univerziteta i o budućoj međusobnoj saradnji. Nakon završetka sastanka, za sve prisutne goste, profesore i student, održano je predavanje o temi  „Uloga poduzetnika u društvu“. Za ovo predavanje je vladala velika zainteresiranost, te veliki amfiteatar IUS-a bio ispunjen do zadnjeg mjesta. 

Rektor Oğurlu istakao je kako je upravo ovo predavanje, najbolja  najava početka jednog od najsavremenijih edukacijskih programa za poduzetništvo u BiH.  „Prisustvo uglednih stručnjaka na našem Univerzitetu jasan je pokazatelj opredijeljenosti IUS-a da zadržimo epitet najsavremenije obrazovne institucije u regionu. Mi konstantno stremimo ka usavršavanju metoda obrazovanja i nastojimo ponuditi našim studentima, ali i cjelokupnom građanstvu BiH, životno korisno i isplativo obrazovanje“. 

‘’Ne budite tragači za poslom već budite oni koji ga nude. Moramo ući na teren, a ne posmatrati igru s tribina. Jedino ako smo na terenu možemo postići pogodak i reći: “Uspjeli smo”. Ono što mi ulijeva snagu i povjerenje jeste da ako mladim ljudima pokažete šta su dobre ideje, oni će uraditi ostalo. A mladi vole izazove, vole biti na terenu. I na kraju, Promijenite sebe pa ćete promijeniti i vlast’’ – kazao je Yunus. 

Muhammad Yunus dobitnik je Nobelove nagrade za mir u 2006. godini kao utemeljitelj koncepta mikrokredita, kreditnih linija za siromašne koji ne zadovoljavaju uvjete za klasične kredite. Yunus je započeo svoju borbu protiv siromaštva tokom 1974. godine i velike gladi u Bangladešu. Otkrio je kako vrlo maleni zajmovi mogu znatno poboljšati preživljavanje najsiromašnijih. U to vrijeme, pokrenuo je istraživački projekt o ekonomiji u ruralnim krajevima. Osnivač je Grameen banke s kojom dijeli nagradu za rad na ekonomskom i socijalnom razvoju najsiromašnijih. Grameen banka je izdala više od 5,1 milijardu dolara kredita za oko 5,3 miliona stanovnika Bangladeša.

Top