Na IUS-u održano prvo takmičenje u turskom jeziku „IUS Kalem”

U subotu, 13. aprila 2019. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održano je takmičenje iz turskog jezika pod nazivom „IUS Kalem“ za učenike četvrtih razreda srednjih škola u Bosni i Hercegovini koji su odabrali da u školama uče turski kao drugi strani jezik. Takmičenje je organizovao Edukacijski fakultet IUS-a u saradnji sa Turskim kulturnim centrom “Yunus Emre” (YEE).


Na ceremoniji otvaranja takmičenja koja je počela oko 11 sati, gostima je dobrodošlicu poželjela dekanesa Edukacijskog fakulteta dr. Emine Yaman, koja je govorila o studijsjim programu Turski jezik i književnost  - nastavnički smjer (TLT) te o otvaranju ovog dodiplomskog programa na IUS-u ove godine. Nakon dobrodošlice, direktor “Yunus Emre” kulturnog centra, dr. Mehmet Akif Yaman je govorio o relevantnosti učenja turskog jezika u Bosni i Hercegovini, iskustvu ovog centra sa BH školama u kojima se turski uči kao drugi strani jezik, i jako velikom broju prilika koje ovaj centar pruža učenicima koji pokažu uspjeh u učenju turskog kao stranog jezika. U posljednjem dijelu ceremonije otvaranja, šef Ureda za odnose sa javnošću, Mirnes Baltić, održao je prezentaciju o univerzitetu, I upoznao takmičare sa mogućnostima koje IUS nudi. Nakon ceremonije dobrodošlice učenici su se uputili na takmičenje i pristupili ispitu.


Na ispitu su učenici imali priliku testirati svoje znanje turskog jezika i osvojiti vrijedne stipendije za studiranje na IUS-u. Za ovo takmičenje, IUS je osigurao stipendije za sve učenike: stipendije u iznosu od 60% su zagarantovane svim učesnicima za studij prvog ciklusa na odsjeku za turski jezik i književnost  - nastavnički smjer. Nagrade za pobjednike će biti dodijeljene na sljedeći način: za osvojeno prvo mjesto na takmičenju nagrada je 100% stipendije, za drugoplasiranog nagrada je 90% stipendije, za treće mjesto 85% stipendije, od četvrtog do sedmog mjesta 80% stipendije, a za mjesta od osmog do jedanaestog 70% posto stipendije od ukupnog iznosa školarine. Sve stipendije se dodijeljuju samo za prvi ciklus studija na studijskom programu  TLT-a.

Takmičenje se sastojalo od pismenog ispita gdje su se ocijenjivali gramatika i vokabular, razumijevanje, pisanje i druge vještine. Tokom pauze IUS je također priredio zakusku sa osvježenjima za sve učesnike takmičenja i goste. 


Rezultati takmičenja bit će objavljeni do 20. aprila 2019. godine na web stranici www.ius.edu.ba.
 

Top