Na IUS-u održana prezentacija programa Vlade Republike Turske za stipendiranje studenata iz inostranstva

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu jučer, 11. marta 2013.godine u amfiteatru, predstavljen je program Vlade Republike Turske za stipendiranje studenata iz inostranstva.

Koordinator ovog projekta pri Uredu za državljane Turske koji žive u inostranstvu i familijarne zajednice pri Vladi Turske Adem Günaydın, naglasio je da se radi o stipendijama koje turska Vlada dodjeljuje svake godine uspješnim učenicima i studentima.

Günaydın je rekao da aplikanti biraju univerzitete na kojima žele studirati, dodavši da Turska ima jako dobre univerzitete, sa jako kvalitetnim obrazovnim programom, te da se neki od univerziteta nalaze među prvih 100 u svijetu. On je naglasio da je ovo ujedno i prilika za upoznavanje novih kultura i izjavio da će primljeni aplikanti imati mogućnost da apliciraju za ERASMUS stipendije, ukoliko budu htjeli studirati negdje u Evropi.

Günaydın je objasnio da je prošle godine iz BiH apliciralo oko 1.000 osoba za studij u Turskoj, dodavši da se ove godine očekuje porast tog broja.
Apliciranje se vrši online putem web stranica http://www.turkiyeburslari.gov.tr ili http://www.trscholarships.org.

Sa aplikantima koji prođu u uži krug bit će obavljen intervju u Sarajevu, nakon čega će biti objavljena lista sa imenima dobitnika stipendija.
Inače, Vlada Republike Turske dodjeljuje stipendije studentima u više od 150 zemalja, a svake godine stipendira oko 13.000 inostranih studenata.

Top