„Modeliranje obrazovnog robota“: Novi Erasmus + KA2 projekat

 

Vanr. prof. dr. Muhamed Hadziabdić i Projekat menadžer iz Ureda za sponzorirane projekte IUS-a, Nađa Beglerović M.Ed /MA prisustvovali su uvodnom sastanku novog, dvogodišnjeg projekta „Modeliranje obrazovnog robota“ (MER). Sastanak je održan od 23. do 24. oktobra 2019. godine u Novom Mestu, u Sloveniji. Projekt se financira iz programa Erasmus +, Akcija: Saradnja za inovacije i razmjena dobrih praksi - Strateško partnerstvo za stručno obrazovanje i osposobljavanje. Program Erasmus + Europske Unije osigurao je 242.830 EUR za ovaj projekat.

Projekat „Modeliranje obrazovnog robota“ (MER) treba zadovoljiti potrebe digitalnog društva 21. vijeka uključivanjem programiranja i robotike u školski program. Ovaj projekat ne samo što predstavlja kombinaciju tehnologije, nastave i sadržaja, već promovira studentsku kreativnost i nove načine evaluacije učenika. Programirajući robota, studenti će steći dublje razumijevanje programiranja, robotike i vještačke inteligencije i moći će vidjeti kako su nauka, inženjerstvo i matematika međusobno povezani.

Projektni konzorcij sastoji se od pet projektnih partnera: dva univerziteta: Univerzitet u Ljubljani (Slovenija) i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), te tri centra stručnih srednjih škola: Solski centar Novo mesto (Slovenija), Muratpasa Mesleki i Teknik Anadolu Lisesi (Turska) i ITIS Polo Tecnico Fermi-Gadda (Italija), te tehnološki institut „AIJU“ (Španija). Svi projektni partneri imaju bogato iskustvo u podučavanju, programiranju i robotici.

Za više informacija o projektu, posjetite: MER 

Top