Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao predavanje

Sarajevo, 17. novembar 2008. godine

Internacionalni univerzitet u Sarajevu organizirao je akademsko predavanje "Vanjska politika Bosne i Hercegovine" koje je održao Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Ministrovo akademsko predavanje o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, obogaćeno njegovim profesionalnim i diplomatskim iskustvom, bilo je dobro primljeno od strane profesora, studenata i ostalih gostiju iz akademskih i ne-akademskih institucija i organizacija.

Ministar Alkalaj iskazao je svoje divljenje Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, gdje trenutno studira oko 750 studenata iz 15 zemalja svijeta, kazavši da je jedan ovakav univerzitet veliko postignuće za razvoj Bosne i Hercegovine kao cjeline.

Gostima se prvo obratio dr. Muhidin Mulalić, koordinator programa Serije akademskih predavanja koji je predstavio ministra publici. Ministar je zatim svoje predavanje započeo historijskim prikazom razvoja Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, uz poseban naglasak na trenutne aktivnosti i buduće planove ministarstva. Poseban naglasak je stavljen i na nedavni uspjeh Bosne i Hercegovine – potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji sa EU.

Ministar je također spomenuo i prioritete bosanskohercegovačke vanjske politike: sačuvati i zaštititi nezavisnost, državnost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica; potpuna primjena Mirovnog sporazuma; uključenje BiH u evropske integracijske procese; uključivanje BiH u multilateralne aktivnosti, pogotovo kao članice Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope te OSCE-a i promocija BiH kao partnera u međunarodnim ekonomskim odnosima, te promocija aktivnosti koje imaju za cilj prijem BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Na kraju boravka ministra Alkalaja na IUS, rektor univerziteta mu je uručio mali poklon pažnje.

Top