Major američke vojske Gregory Roman održao predavanje na IUS-u

Gost na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) bio je Gregory Roman, major američke vojske pri vojnoj bazi NATO-a u Bosni i Hercegovini. On je u ponedjeljak, 28. aprila 2014. godine održao predavanje na temu obavještavanja i prenosa informacija u vojsci i državnim tajnim službama.

U toku predavanja se kratko osvrnuo na prethodne američke predsjednike, te naveo na koji način su oni komunicirali sa medijima i prenosili važne informacije američkoj javnosti i šire. "Obavještavanje je analiza informacija koje nas okružuju", rekao je major Roman u svom izlaganju’’. Na pitanje studenata kako bi se situacija u Ukrajini mogla odraziti na BiH, major je poručio da je stabilnost Balkana vrlo bitna, te da on vidi pozitivne znakove u novoj vladi Srbije koji se mogu odraziti i na bolju budućnost u BiH.

Nakon završetka predavanja, neformalna interakcija sa studentima i profesorima se odvijala u smjeru analize trenutnog statusa pridruživanja BiH EU-i i NATO-u, kao i trenutnih dešavanja u Ukrajini.

Top