Konferencija o temi - Urbanističko-arhitektonskog rješenja Sarajeva

U velikom amfiteatru, u petak, 14. novembra 2014. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je Međunarodna konferencija i radionica o temi "Urbanističko-arhitektonsko rješenje problema u savremenom gradu: slučaj Sarajeva". Konferencija je organizirana u saradnji sa Internacionalnim univerziteta u Sarajevu (BiH), Tehnološkim univerzitetom Silesian u Gliwice-ma (Poljska) i PWSZ Univerzitetomu Racibórz-u (Poljska) i trajala je od 10. do 14. novembra. 

Konferenciju je otvorio rektor IUS-a, prof. dr. Yücel Oğurlu pozdravivši sve prisutne, te naglasivši bitnost ove Konferencije koja je na jednom mjestu okupila međunarodne stručnjake i studente. Ambasador Poljske u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Andrzej Krawczyk pozdravio je saradnju Univerziteta iz BiH i Poljske, te u svom govoru naglasio da je Sarajevo historijski i urbanistički grad iz kojeg ljudi odlaze mnogo bogatiji – iskustvom i znanjem. 

Koordinatori Konferencije i radionica bile su:  vanr. prof. dr. Ewa Stachura i asistentica Tijana Tufek-Memišević (IUS) i prof. dr. Joanna Sokołowska-Moskwiak sa PWSZ Univerziteta u Racibórzu. Tokom predavanja bilo je riječi o redefiniranju centralnog gradskog područja Sarajeva sa posebnim osvrtom na Marijin dvor, kao jednu od najvažnijih četvrti u gradu.

Top