IUS započeo saradnju sa Institutom za strateške studije iz Islamabada

art

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) i Institut za strateške studije iz Islamabada (ISSI) Islamske Republike Pakistan su započeli saradnju potpisivanjem Sporazuma o saradnji na online ceremoniji održanoj u ponedjeljak, 15. maja 2023. godine.

Sporazum su potpisali generalni direktor Instituta, gospodin Sohail Mahmood u sjedištu Instituta u Islamabadu i rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım na kampusu IUS-a. Događaju u Sarajevu je također prisustvovao gospodin Shakaib Rafique, zamjenik šefa misije ispred ambasade Pakistana u Bosni i Hercegovini, koji je pohvalio prepoznavanje važnosti međunarodne saradnje i daljnjeg jačanja postojećih bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Izrazio je nadu da je ovo prvi od mnogih budućih sporazuma koji će otvoriti vrata razvoju i jačanju saradnje u oblasti obrazovanja, istraživanja i analiziranja.

Sporazum predviđa sljedeće oblasti saradnje: razmjena zvaničnika i stručnjaka obje strane u svrhu istraživanja, terenskog istraživanja, stručnog obučavanja, razmjene ideja i iskustava u oblastima od obostranog značaja; zajednička naučna istraživanja, konferencije, seminari i drugi naučni sporazumi i publikacije, razmjena naučne literature i periodična izdanja; a Centar za balkanske studije (BSC) IUS-a je zadužen za efikasno provođenje i koordinaciju Sporazuma.

Share