IUS učestvovao na manifestaciji 'Noć istraživača'

Asistenti sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS), studijskog programa Genetika i bioinžinjering, Jasmin Šutković i Merisa Ćenanović-Fadda, predstavljali su IUS na manifestacije "Noć istraživača BiH 2013", koja je održana 27. septembra 2013.

Manifestacija je održana na Vilsonovom šetalištu gdje je prezentiran rad IUS-a i odsjeka Genetike i bioinžinjeringa. Putem praktičnih primjera, asistenti Šutković i Ćenanović-Fadda pokazali su da je istraživanje izuzetno važno za svakodnevni život, ali i za ekonomski i društveni razvoj BiH. Ujedno, manifestacija je bila prilika da kroz razgovor sa posjetiocima daju odgovore na pitanja vezana za studiranje i studijske programe IUS-u.

Posjetioci manifestacije "Noć istraživača BiH 2013", imali priliku da učestvuju u zanimljivim eksperimentima, kvizovima i igrama, prate zvijezde na nebu, istražuju mjesto zločina s pravim inspektorima, pogledaju nesvakidašnje izložbe, razgovaraju s naučnicima te saznaju korisne informacije o mogućnostima za školovanje u zemlji i inostranstvu.

"Noć Istraživača" je pokrenuta prvi put na evropskom nivou 2005. u okviru FP6 programa "Istraživači u Evropi 2005″. Inicijativa, se sastoji od jednodnevnog događaja koji se istovremeno odvija u 32 zemlje Evrope u više od 200 gradova. Projekat javnosti nudi aktivnosti obrazovno-zabavnog karaktera koje omogućavaju posjetiocima da upotpune svoje znanje o istraživačima i da sami istražuju uz dobar provod poslednjeg petka u septembru.

 

Top