IUS pokrovitelj dvodnevne međunarodne konferencije

U četvrtak, 23. aprila 2015. godine, u velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, počela je dvodnevna međunarodna konferencija "Dijasporalni i migrantski identiteti: društveni, kulturološki, politički i religijsko-duhovni aspekti". Konferencija je realizirana u organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme Islamske zajednice, Husein ef. Kavazovića, Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), Direkcije za Turke u inostranstvu i srodne zajednice pri Uredu premijera Vlade Republike Turske i Fondacije "Konrad Adenauer".

Konferenciju je otvorio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazovića naglasivši historijski aspekt migracija Bošnjačkog stanovništva koji se prožima vijekovima, te važnost tematiziranja problematike dijasporalnih i migrantskih identiteta. U svom uvodnom obraćanju, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Yücel Oğurlu istakao je značaj ovakvih konferencija jer imaju međunarodni karakter. ‘’Ova konferencija može dodatno proširiti vidike za bolju komunikaciju i saradnju raseljenih ljudi u inostranstvu koji su u stanju da doprinesu boljitku ove zemlje i njene nacije. Nadamo se da će ova konferencija doprinijeti stvaranju potrebnih okvira za naučna ispitivanja i bolje razumijevanje promjena koje su zadesile identitet Bošnjaka kao rezultat ovih migracija’’ - naglasio je rektor Oğurlu.

Konferencija je okupila 23 stručnjaka i predavača. Oni će predstavili iskustva u naučnim temama, te predložiti nove načine djelovanja fokusirane na zajednice Bošnjaka, balkanskih muslimana, ali i drugih zajednica. Pored ostalog, govorit će se o rekonstukciji translokalnih zajednica u bošnjačkoj dijaspori, muslimanskim migrantima na Novom Zelandu kao i o transformaciji identiteta bh. emigranata u Njemačkoj nakon 60-ih godina 20. stoljeća.

Top