IUS-ovi studenti arhitekture na trodnevnoj radionici u Umoljanima

U periodu od 22. do 26. aprila 2019. godine, naši studenti završne godine arhitekture su učestvovali u petodnevnoj radionici „5 elemenata arhitekture", a u sklopu radionice su proveli tri dana na terenu u Umoljanima i u bajkovitom selu Gradina, koje karakterizira autentična bosanska arhitektura.

U rano proljeće vrijeme je išlo na ruku našim učesnicima radionice i terenski rad je bio uspješan kao i nastava koja se održavala u lijepom ambijentu.

Radionica se fokusirala na utjecaje okoliša na razvoj arhitekture u različitim podnebljima i u različitim vremenskim razdobljima. Krajnji cilj radionice jeste bio da se razumije interakcija između prirodnih sila sa arhitektonskim građevinama, uporedo sa ljudskim potrebama i sposobnostima. Studentska analiza je rađena korištenjem klasifikacije zasnovane na Platonovom konceptu postanka prirode, tj. četiri elementa prirode (vatra, voda, zrak, zemlja). Nevidljivi peti element "etra" je također uzet u razmatranje kao oznaka za živa bića. Studenti su mogli pronaći navedene elemente arhitekture i tradicionalna arhitektonska rješenja, analizirati, poređati, i pripremiti postere kao opise i krajnji rezultat njihovog rada.

Radionicu su organizovali profesori Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dr. Tomasz E. Malec i dr. Adnan Zoranić, studentica Bedrija Imamović, zajedno sa prof. dr. Thanosom N. Stasinopoulosom sa Ekonomskog univerziteta u Izmiru.

 

Top