IUS Life organizovao praktičnu obuku

job shadowing

IUS Life – Centar za cjeloživotno učenje je organizovao praktičnu obuku za profesore srednjih strukovnih škola iz Italije od 10-14. oktobra 2022. godine.

Obuka je organizovana u okviru projekta 2021-1-IT01-KA121-VET-00004472 i okupila je 12 profesora iz strukovnih škola Forma Camera Roma, Rim; Fondazione Gramsci Emilia-Romagna, Bologna i Istituto Statale di Istruzione Superiore Leonardo da Vinci, Cesenatico.

Tokom trodnevne obuke, profesori su učestvovali u nekoliko vrhunskih pedagoških radionica gdje je prije svega student u fokusu a usmjerene su na razvijanje razumijevanja nastavnika kako učenici uče, te najbolje prakse koje bi trebali koristiti u učionici. Pored toga, naši gosti su također imali priliku iskusiti bosansku kulturu, naučiti praviti pravu bosansku kafu i koristiti ručni mlin za kafu.

Pored zanimljivih radionica, profsori su posjetili Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu gdje su se susreli da direktorom, gospodinom Draganom Kecmanom i njegovim posvećenim timom, te se imali priliku upoznati sa radom ove, na mnogo načina jedinstvene institucije u našoj zemlji.

Interesantna razmjena mišljenja i iskustava je održana tokom okruglog stola na temu „VET sistem u BiH i Italiji“, kojoj je prisustvovala gđa Stanislava Matić sa Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, te gosp. Armin Biber, direktor Srednje poslovno-komercijalne i trgovačke škole u Sarajevu.

Na kraju trodnevnog treninga, gosti iz Italije su posjetili Privrednu komoru FBiH gdje su prisustvovali prezentaciji projekata koji imaju za cilj prekvalifikaciju nezaposlenih žena i djevojaka i njihovo ekonomsko osnaživanje. Potvrde o završenoj obuci su dodijeljeni u prostorijama Komore.

Organizovani obilazak grada i upoznavanje kulturno-historijske baštine Sarajeva je bilo posebno zanimljivo gostima iz Italije.

Share