IUS Life na Glokalnoj konferenciji o turizmu

Glocal Conference

U okviru tematskih timova za turizam koje je organizvao Apro Formazione, IUS Life je učestvovao na godišnjoj Glokalnoj konferenciji o turizmu u periodu od 6-8. marta 2023. godine u Albi, Italija – jedan od najvažnijih gradova na UNESCO -voj listi spomenika svjetske baštine na području Piedmonta: Langhe-Roero i Monferrato. Grad je poznat po tartufima i sjedište je konditorske kompanije Ferrero. Drugi godišnji događaj u Albi je ugostio više od 60 delegata iz 14 zemalja koji su se okupili kako bi razgovarali o budućnosti strukovnog obrazovanja iz turizma, digitalizacije, mobilnosti i održivosti.

IUS Life je jedan od sedam partnera projekta TEF (Tourism Education of the Future), koji je nastao u okviru  Tourism Thematic Theme (TTT). Projekat je počeo u septembru 2022. godine i podijeljen je na nekoliko radnih paketa. Tokom TTT konferencije u Albi, IUS Life je sa svojim grčkim partnerom I.E.K Orizon predstavio sljedeću seriju predavanja stručnjaka planiranih za proljeće 2023. godine.

Predavanja stručnjaka ulaze u okvir radnog paketa 2 koji je usmjeren na 6 online predavanja stručnjaka o digitalnoj nastavi, okvirima EU, učenju na temelju projekta i trendovima u turizmu. Ponosno najavljujemo da će 21. aprila 2023. godine, jedno od predavanja stručnjaka održati gosp. Emir Šehić, koordinator za stručno usavršavanje/trener nastavnika na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Tema je „Autonomno i održivo učenje kroz (digitalne) projekte – projektne ideje za turističku učionicu“. Ovom prilikom želimo pozvati sve da nam se pridruže 21. aprila 2023. godine od 14:30 do 15:30.

Pored toga, TTT se fokusirao na digitalne alate i izradio online verziju Priručnika za virtualni obilazak, sa krajnjim ciljem da se koristi u školama koje nude zanimanja u oblasti turizma i povezanih zanimanja. Stoga su učesnici konferencije u Albi imali priliku vidjeti pilot projekat baziran na Priručniku pod nazivom „Virtualni oblizak Sarajeva“, koji su izradili učenici iz Srednjoškolskog centra Hadžići. Ponosni smo na činjenicu da je jedna škola iz Sarajeva odabrana kao dobar primjer virtualnog obilaska.  

Pored svakodnevnih radionica, učesnici su imali priliku učestvovati u različitim kulturnim aktivnostima tokom trodnevnog boravka.

Zahvaljujemo se Apro Formazione na izvanrednoj organizaciji godišnjeg TTT događaja.

Share