“IUS je bio možda prvi korak ka otkrivanju potpuno novog područja interesovanja koje me je oduševilo.” - Melina Nuhić, uspješna priča naše alumnistice

melina nuhić

Zadovoljstvo nam je podijeliti priču naše drage alumnistice, Meline Nuhić. Nakon završetka srednje škole u Švedskoj, odlučila se vratiti u svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu gdje je na IUS-u stekla diplomu bakalaureata međunarodnih odnosa. Melina se potom preselila u Milano u Italiji i stekla diplomu mastera međunarodne saradnje i razvoja. Dodaje da joj je ovaj postdiplomski studij pomogao otkriti strast prema ljudskim pravima i traženju rješenja za probleme kao što su siromaštvo, nejednakost, konflikti i nestabilnost. Zbog toga je prihvatila obuku u Vijeću Evrope u Strasbourgu u Francuskoj gdje je radila na Odjelu za mlade pri Upravi za demokratsko građanstvo i sudjelovanje.

Nakon obuke se vratila u Švedsku i dobila posao u javnom sektoru kao savjetnik za karijeru/radni savjetnik u oblasti politke tržišta rada. Nakon dvije godine je počela raditi kao voditelj projekta o pitanjima integracije koji je finansirao Evropski socijalni fond. Nakon završetka projekta, Melina je nastavila raditi kao koordinator u Odjelu za tržište rada u oblasti razvoja poslovanja.

Nakon pet godina rada u općini, prešla je u Vijeće Evropskog socijalnog fonda u Švedskoj gdje je radila kao regionalni koordinator za finansiranje projekata koji imaju za cilj smanjenje nezaposlenosti i isključivanja, jačanje švedske dugoročne ponude kvalifikovane radne snage, te rast i povećanje povezanosti unutar EU.

 

U daljem tekstu možete više pročitati o Melininoj priči i iskustvu!

U početku me više zanimalo studirati odnose s javnošću, ali sam zavoljela područje međunarodnih odnosa što sam više o njima učila na IUS-u. IUS je bio možda prvi korak ka otkrivanju potpuno novog područja interesovanja koje me je oduševilo i dovelo do mjesta na kojem sam danas. Ovaj univerzitet je mjesto gdje upoznajete ljude iz cijelog svijeta i učite o različitim kulturama, religijama, vrijednostima i ponašanjima koja nas okružuju. Ovo je iskustvo koje sam ponijela sa sobom u svom daljnjem učenju i radu.

Suočavanje sa stvarnošću je ono što me tjeralo da idem daljem i učim čak i kada okolnosti nisu bile idealne. Lako je odustati, ali nemojte ostati u prošlosti, cijelo vrijeme se pokušavajte kretati naprijed. Razgovarajte sa porodicom, prijateljima, kolegama, profesorima. A ako to ne uspije, uradite nešto zabavno! Motivacija ovisi o načinu na koji definišemo uspjeh. Uspjeh za mene znači raditi nešto što će promijeniti stvari i biti u stanju rasti i razvijati se i na ličnom i na profesionalnom planu. Nikada ne zaboravite da i najmanje stvari mogu promijeniti situaciju.

Kao student sam bila perfekcionista. Morala sam imati najbolje ocjene i bilo mi je važno da ne razočaram porodicu. Ali mi sami sebe sputavamo! Bojimo se probati nešto novo, previše brinemo šta će drugi misliti. Pravite greške, učite iz njih i na kraju prihvatite da je uredu pogriješiti. Zgrabite svaku priliku koja vam se ukaže. Otkrivajte nove stvari i upoznajite nove ljude. Ne čekajte do posljednjeg momenta da učite. Organizujte svoje vrijeme i izađite iz sigurne zone, ali nikada ne radite nešto što vam pričinjava neugodnost. Ne poredite se sa drugim studentima. Ako vas nešto ne čini sretnim, promijenite ga. Zabavite se!

Share