IUS i CNS uspostavili saradnju na zajedničkim inicijativama za obrazovanje i profesionalni razvoj

IUS and CNS Sign MoU

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju (MoU) između IUS Centra za balkanske studije (BSC) i Centra za napredne studije (CNS) 15. februara 2024. godine predstavlja značajan korak ka jačanju saradnje u oblasti obrazovanja, naučnoistraživačkog rada i stručnog razvoja. Sporazum odražava predanost obje institucije unapređenju teorije i prakse u ovim oblastima a potpisnici su rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım, i direktor CNS-a, prof. dr. Ahmet Alibašić.

Osnovni ciljevi navedeni u Sporazumu uključuju organizaciju, promociju i razvoj teorije i prakse, kao i saradnju na lokalnim i međunarodnim projektima. Obje institucije su se dogovorile razmjenjivati iskustva i informacije koji se odnose na stručno i akademsko znanje, što će omogućiti bogato okruženje za intelektualni rast.

Osim toga, Sporazum naglašava zajedničku organizaciju konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola, radionica te drugih zajedničkih inicijativa s ciljem olakšavanja razmjene ideja, znanja i stručnosti. Također, pružanje prilika za obuku i stažiranje za studente IUS-a odražava posvećenost razvoju sljedeće generacije stručnjaka kroz praktična iskustva i izloženost stvarnim situacijama.

Share