IUS dobio Erasmus+ grant za razmjenu s Tehničkim univerzitetom Bliskog istoka

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) dobio je novi Erasmus+ grant za razmjenu s Tehničkim univerzitetom Bliskog istoka (METU) iz Ankare (Turska) http://www.metu.edu.tr/. Zahvaljujući ugovoru potpisanom 20. aprila 2016. godine, IUS je ostvario pravo na razmjenu u zimskom semestru akademske 2016/17 godine za:

- tri studenta dodiplomskog studija, razmjena u periodu od pet mjeseci, stipendija 800EUR mjesečno, uključujući plaćene putne troškove u iznosu od 275 eura,

- jedan akademski kadar, razmjena u periodu od jedne sedmice, dnevnica 140EUR, uključujući plaćene putne troškove u iznosu od 275 eura.

Tehnički univerzitet Bliskog istoka je osnovan 1956. godine i smatra se jednim od najboljih univerziteta u Turskoj. Specijaliziran je za oblast tehničkih i prirodnih nauka, društveno-administrativnih nauka, te arhitekture i obrazovanja. Nastavni jezik je engleski na svim nivoima studija. Univerzitet nudi studentima i profesorima odlične uslove za rad i napredovanje. Po kvalitetu svojih međunarodnih istraživačkih projekata i iznosu sredstava iz istraživačkih aktivnosti, METU je vodeći univerzitet u Turskoj. METU Technopolis, prvi tehno-park u Turskoj, i među prvih 20 tehno-parkova u svijetu, nalazi se u okviru kampusa ovog Univerziteta. Univerzitetska biblioteka posjeduje jedan od najvećih knjižnih fondova u Turskoj, više od 400 000 knjiga i 160 000 periodičnih publikacija. Biblioteka je pretplaćena na 12 500 žurnala, od kojih 11 000 elektronskih i 1 500 štampanih, te 50 baza podataka. Većina izdanja je na engleskom, ali su prisutni i turski, njemački i francuski jezik.

Saradnja s ovim prestižnim turskim univerzitetom odnosi se na sve programe koje nudi IUS. Studenti i profesori IUS-a koji su zainteresovani za ovu razmjenu mogu predati svoju aplikaciju u Ured za međunarodne odnose, A zgrada, -1, ured B12. Krajnji rok za dostavu aplikacija je 28. april 2016. godine.

Top