IUS diplomanti na prestižnim međunarodnim univerzitetima

Mnogo puta je potvrđeno da je IUS solidna osnova za dalji akademski razvoj naših studenata. Mnogi studenti nastavljaju u sličnom međunarodnom okruženju, kako bi se više ostvarili u svakom pogledu. Sa ponosom vam predstavljamo dva veoma uspješna bivša IUS studenta na njihovim novim akademskim putovanjima, koji su završili magistarske studije na prestižnim evropskim univerzitetima.

U svom intervju Uredu za međunarodne odnose rekli su:

Ajnura Akbaş

Smatram da institucije poput IUS-a pomažu u modernizaciji obrazovanja u BiH i njegovog otvaranja prema svijetu.

Aynura je diplomirala na IUS-u Društvene i političke nauke, u kombinaciji sa međunarodnim odnosima. Trenutno radi na magistarskom za istraživača na Odsjeku za istoriju na Royal Holloway, Univerzitetu u Londonu. Glavne teme na koje fokusira svoja istraživanja su u oblasti religije, ženskih pokreta i rekonstrukcije identiteta u post-konfliktnim društvima. Ona naglašava značaj i kvalitet studenata iz akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu, ali ističe i obrazovni sistem Velike Britanije i njegov fokus na mogućnosti umrežavanja - nešto što nedostaje u obrazovnom sistemu u BiH. Za nekoliko godina planira nastaviti svoje istraživanje u BiH ili u nekoj drugoj zemlji.

Semir Džebo

Moja strast za međunarodnom politikom dovela me je na Studije za međunarodne odnose.

Semir je magistrirao na Međunarodnim odnosima na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti. Vođen svojom strašću prema međunarodnoj politici, odlučio je da napusti BiH I da se akademski razvija u međunarodnom okruženju na jednom od najboljih univerziteta u Evropi. Semir se slaže da ga je IUS uspješno pripremio za svoje diplomske studije, od potrebnih čitanja i dostavljenih materijala do nekih administrativnih zadataka. On ističe sličnosti između Sarajeva i Budimpešte u pogledu zajedničke istorije i fascinantnih dijelova arhitekture iz austrougarske imperije. Semir se nada da će uskoro nastaviti sa svojim doktoratom i nastaviti svoju karijeru u akademskoj zajednici.

Želimo našim studentima sve najbolje u njihovoj budućoj karijeri!

 

 

Top