Intervju sa najboljom studenticom IUS-a za 2012/13 godinu, Elmom Sarajlija

Za početak, recite nam nešto o sebi.

Zovem se Elma Sarajlija. Imam 23 godine, iz Sarajeva sam. Diplomirala sam na odsjeku Međunarodnih i javnih odnosa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Izabrani ste za najbolju studenticu IUS-a za 2012/2013 godinu. Koja je Vaša tajna dobrog uspjeha?

Ne postoji nikakva posebna tajna. Iza mojih uspjeha stoji naporan rad i trud. Potrebno je biti svjestan da se rad isplati, te nikada ne odustajati od svojih ciljeva. Takođe je veoma važno voljeti to što studirate, jer onda vam nijedan zadatak ne pada teško.

Koliko je IUS doprinio Vašem uspjehu?

Itekako. Protekle četiri godine su zaista bile najljepši period u mom životu. Stekla sam mnogo novih iskustava, znanja i prijatelja. Posebno mi je drago da sam ostvarila poznanstva i prijateljstva sa ljudima različitih nacionalnosti i smatram da je studiranje na IUS-u zaista obogatilo moj život.

Kako ste se odlučili za IUS?

Željela sam studirati na univerzitetu internacionalnog karaktera, a koji mi pruža mogućnost smjera za koji sam bila zainteresovana, tako da je IUS bio savršen izbor za mene. Osim toga, nisam morala da idem daleko od kuće.

Da li je nova sredina na IUS-u u kojoj ste se našli predstavljala izazov za Vas i kako ste se na to pripremili?

Nakon završetka lokalne srednje škole velika promjena je bila upoznavanje ljudi iz različitih kulturoloških sredina i korištenje engleskog jezika svakodnevno za komunikaciju i studiranje. Međutim veoma brzo sam se prilagodila novom okruženju.

Je li Vam studiranje na engleskom predstavljalo problem?

Nije. Obzirom da sam već imala dobre ocjene iz engleskog jezika u srednjoj školi, studiranje na engleskom mi je omogućilo samo dalje usavršavanje znanja tog jezika, kao i, nakon završetka studija, veću kompetitivnost, kako na domaćem, tako i na internacionalnom tržištu rada.

Jeste li bili stipendista IUS-a?

Tokom prve godine studiranja nisam bila stipendista, ali zahvaljujući dobrom prosjeku ocjena na kraju prve godine studija, dodijeljena mi je 100% stipendija za nastavak studija.

Koje su, po Vašem mišljenju, prednosti IUS-a u odnosu na druge fakultete?

Mnogo je prednosti studiranja na IUS-u. Prije svega tu je međunarodno okruženje koje nam omogućuje širenje naših vidika, te stvaranje prijateljstava sa ljudima iz različitih kultura. Tu je i mogućnost dobivanja stipendije i prakse. Ipak, posebno bih istakla odnos između profesora i studenata, koji nam omogućuje da u bilo kojem trenutku dobijemo pomoć i podršku naših profesora. Naš nastavni kadar je veoma stručan i obrazovan, internacionalnog karaktera, što nam predstavlja posebnu prednost pri sticanju potrebnih znanja.

Koliko Vam je porodica pomogla tokom školovanja?

Moja porodica je moja najveća podrška na čemu sam im neizmjerno zahvalna.;

Šta Vam znači ovo priznanje koje ste dobili?

Priznanje najboljeg studenta 2012/2013 generacije je divna nagrada nakon četiri godine rada i posvećenosti studijama. To je dokaz da se težak rad uvijek priznaje i u isto vrijeme veliki podsticaj za daljnje uspjehe.

Kako sebe vidite u budućnosti?

Trenutačno nastavljam sa master studijima na IUS-u, te nakon toga planiram nastaviti i sa doktorskim studijima. U budućnosti sebe vidim u akademskom polju rada.

Da li biste IUS preporučili drugima?

Definitivno bih preporučila IUS svim mladim ljudima koji su željni novih znanja, širenja vidika, te koji žele iskusiti nešto drugačije i biti uključeni u dinamično studentsko okruženje.

Imate li nešto posebno reći za kraj ovog intervjua?

Veoma sam sretna i zahvalna što sam imala mogućnost da se obrazujem na IUS-u. Bez ikakve sumnje bih opet napravila isti izbor pri upisu univerziteta, jer su protekle četiri godine bile najznačajniji period mog života.

Top