Glasnogovornik turskog predsjednika Dr. Ibrahim Kalın održao predavanje na IUS-u

U četvrtak, 25.  januara 2018. godine glasnogovornik ureda turskog predsjednika dr. Ibrahim Kalın boravio je u Sarajevu. Tokom današnje posjete Sarajevu Kalın je održao predavanje studentima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), na temu: „Islam i Zapad, i budućnost“.

Prije predavanja, dr. Tahsin Ekran Türe rektor IUS-a, poželio je uvaženom gostu dobrodošlicu i predstavio ga prisutnima.

Dr. Kalın govorio je o istoriji islamsko-zapadnih odnosa što je važno za razumijevanje današnjih odnosa. Između ostalog, kazao je i sljedeće:

“Barem od osmog stoljeća muslimani su bili dio evropske kulture i društva u Endelusu, gdje su ostali sve do 1492. godine kada su protjerani i jevreji i muslimani. Tada je Evropa izgubila svoju priliku da bude istinski multikulturalni kontinent".

Dr. Kalın naglasio je važnost Sarajeva za odnose između Istoka i Zapada.

"Sasvim je opravdano napraviti poređenje između Sarajeva i Endelusa iz mnogo razloga. Muslimani su prisutni u ovoj regiji oko pet stotina godina. Također, prisutno je iskustvo urbanog islama."

Dr. Kalın je optimističan u vezi s budućnošću muslimana u Evropi, te odnosa između islama i Zapada:

"Mi možemo u Evropi danas učiti jedni od drugih, živjeti zajedno kao nekada u Endelusu kada su muslimani, jevreji i kršćani gradili jednu globalnu kulturu i civilizaciju, ali ujedno zadržavali svoj kulturni identitet. Sarajevo nam može poslužiti kao primjer. Život Andaluzije se može osjetiti ovdje i prenijeti u ostatak svijeta", kazao je Kalın.

Nakon predavanja Rektor IUS-a je uručio gostu poklon i zahvalio mu se na dolasku.

Predavanju je prisustvao veliki broj studenata i osoblja univerziteta, brojne zvanice i gosti.

 

Top