Emeritus profesor doktor Harry Miller dao je neprocjenjiv doprinos IUS-u
 

Emeritus profesor doktor Harry Miller dao je neprocjenjiv doprinos IUS-u

Akademska zajednica IUS-a, PMF-a, cijele BiH, ali i šire, od danas je siromašnija za jednu ljudsku i profesinalnu veličinu kakav je bio prof. dr. Harry Miller.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu  predavao je na Fakultetu prirodnih i tehničkih  nauka od 2011. godine. Bio je također i član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ovaj svjetski uvavažavan i poštovan naučnik rođen je 1939. godine u Čikagu. Završio je studij matematike na Ilinois univerzitetu. Nakon što su odbranili doktorat, on i njegova supruga Naza Tanović dolaze da žive i rade u Bosni. Kada bi ga na IUS-u predstavljali kao Amerikanca, professor Miller bi često dodavao:” Ja sam i Bosanac”. O njemu je čak i snimljen film, jer je za vrijeme rata u BiH bio jedan od rijetkih Amerikanaca koji je ostao u Bosni.

Tokom svoje bogate karijere predavao je na 12 univerziteta širom svijeta, objavio je 86 naučnih radova u međunarodnim žurnalima  iz 11 zemalja.

Bio je izuzetno cijenjen, poštovan i omiljen među svojim kolegama na IUS-u. Njegovu zaostavštinu sada će širiti i prenositi na mlade njegova kćerka, koja takođe predaje na našem univerzitetu, prof. dr. Lejla Miller.

Među svojim studentima bio je izuzetno popularan i omiljen zbog svoje neposrednosti, skromnosti, smisla za humor. Volio je mlade i brinuo o njima.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu upućuje svoje iskreno saučešće porodici, prijateljima, kolegama i studentima profesora doktora Harrya Millera.

Top