Dogovorena saradnja između IUS-a i Zelenog polumjeseca

U utorak, 27. oktobra  2014. godine, održano je predavanje na temu ovisnosti u velikom amfiteatru na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Predavanje je organizirala nevladina organizacija ‘’Zeleni polumjesec’’ uz podršku IUS-a. Predavanje je imalo za cilj da pruži sve neophodne informacije o problemu ovisnosti u društvu i među mladim osobama, kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire. Prof. dr. M. İhsan Karaman, predsjednik turske nevladine organizacije ''Zeleni polumjesec'' je u toku svog obraćanja spomenuo 5 vrsta ovisnosti. To se najprije odnosi na zaštitu mladih ljudi od ovisnosti poput duhana, alkohola, droge, kockanja i ovisnosti o tehnologiji i uređajima.

Na kraju predavanja, predstavnici nevladine organizacije ‘’Zeleni polumjesec u BiH’’ i IUS-a su potpisali Memorandum o razumijevanju koji bi u strukturalnom smislu trebao da osigura uslove za adekvatnu borbu protiv ovisnosti, uz pružanje neophodne podrške na ovom polju, između ovih institucija. Memorandum su potpisali:

  • U ime Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) – rektor Univerziteta, prof. dr. Yücel Oğurlu;
  • U ime organizacije ‘’Zeleni polumjesec’’ – predsjednik organizacije, prof. dr. M. İhsan Karaman;
  • U ime organizacije u BiH ‘’Zeleni polumjesec’’ – predsjednik društva, dr. Redžo Čaušević.

Zeleni polumjesec u BiH je nedavno osnovana nevladina organizacija, članica Federacije zemalja Zelenog polumjeseca Republike Turske, dok Federacija zemalja Zelenog polumjeseca Turske okuplja preko 30 zemalja članica, većinom islamskog svijeta i djeluje globalno. Ova organizacija će i u BiH raditi na prevenciji svih vrsta ovisnosti te, kako je saopćeno, pružati pomoć svima kojima u domenu borbe protiv ovisnosti pomoć bude potrebna.

Top