Dodijeljeni certifikati učesnicima ovogodišnjeg geekFEST-a

Već tradicionalna ljetna škola inovatorstva, geekFEST2017, je okupila entuzijastične srednjoškolce iz svih krajeva BiH, zaintresovane za tehnologiju i inovacije. Škola je ove godine trajala od 14. do 18. augusta na kampusu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) na Ilidži. Preko 50 učenika i učenica, iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, su tokom ovogodišnjeg ljetnog kampa imali besplatne petodnevne kurseve iz oblasti kompjuterskih nauka.

 

Pored rada na konkretnim projektima, polaznici su imali priliku da slušaju inspirativna predavanja o IT – u od članova akademske zajednice i industrije.  Također, imali su organizovane posjete raznim IT firmama, te su mogli vidjeti kako praktično izgleda rad u njima. Osim toga, srednjoškolci su obilazili centar Sarajeva, a opuštali su se kroz mnoge sportske aktivnostima na IUS kampusu. 

Učenici su radili na projektima Health Way – BMI Tracker, IT BH, Explore BH, Grandma’s Bakery, Kids Fun, Paranoid, Quizotone, Flag Guesser, Simple Recipes, Great Proof, te su danas zvanično prezentovali svoje radove.

 

Za najbolje projekte su proglašeni:

 

Prvo mjesto: Explore BH

Adna Medošević – Sarajevo

Stefan Miljević – Banja Luka

Ahmed Okanović – Tešanj

Velida Vračo – Visoko

Safija Hubijar – Donji Vakuf

 

Drugo mjesto: Flag Guesser

Drago Šmitran – Gradiška

Haris Biković – Lukavac

Amina Sinanović – Kalesija

Samija Čepalo – Prusac

Suad Harčević - Bihać

 

Treće mjesto: Great Proof

Lejla Omerović – Hadžići

Eldar Hidanović – Tuzla

Dženita Đulović – Živinice

Adin Polić – Zavidovići

Ajdin Ahmetović – Živinice

 

Realizacija ovog projekta je, dijelom, podržana od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, te je gđa. Elizabeth Blumenthal, zamjenica Atašea za kulturu u Uredu za odnose s javnošću ovom prilikom izjavila: „Impresionirana sam kreativnošću i radom ovih mladih ljudi. Drago mi je da je Ambasada bila u mogućnosti da podrži jedan ovakav događaj.“

 

S druge strane, koordinatorica cjelokupnog projekta, dr. Jasminka Hasić Telalović je izjavila da se nada da će ovaj događaj inspirisati ove mlade ljude da iskoriste sve potencijale koji se kriju u njima.

 

„Njihova volja za učenjem i spretnost pri rješavanju problema je zaista inspirirajuća. Drago mi je ako smo uspjeli da im otškrinemo neka vrata koja do sada nisu otvarala i već se radujem njihovom uspjehu u budućnosti.“, naglasila je dr. Jasminka Hasić Telalović.

Top